Recept 18 april 2019
Brantevikssill
Brantevikssill är en klassisk skånsk inläggning med hackad lök, citronpeppar, kryddpeppar och vitpeppar.
På Österlenskusten söder om Simrishamn ligger det lilla fiskesamhället Brantevik som har gett namn åt denna klassiska sillinläggning.
Servera den gärna på en buffé eller som ensamrätt med kokt potatis.
Läs också: Klassisk glasmästarsill med tre sorters peppar
Brantevikssill
Skriv ut
Ingredienser:
- 1 kg färska sillfiléer
- 1 dl ättika, 12 procent
- 6 dl vatten
- 0,5 dl salt
- 4 dl socker
- 2 gula lökar, hackade
- 2 röda lökar, hackade
- 3 msk citronpeppar
- 3 msk kryddpeppar, krossad
- 2 msk vitpeppar, krossad
- 2 lagerblad, smulade
- 1 stor knippa dill, hackad
Gör så här:
- Skinna sillfiléerna så att de delas i två.
- Rör ihop ättika, vatten och salt. Lägg sillen i lagen och ställ att dra i kylskåp i ett dygn.
- Ta upp filéerna och låt rinna av.
- Blanda hackad lök, kryddor och dill. Tillsätt sockret och rör om.
- Varva sill och kryddblandning i en glasburk. Avsluta med ett lager av kryddblandning.
- Sillen kommer att verka torr men vattnar sig efter hand och bildar en lag.