Recept 13 november 2018
Brysselkålspaj med skånsk senap och kassler
Brysselkål, kassler och grov senap är hemligheten bakom den här goda pajen gjord på dinkelmjöl.
Under hösten och vintern känns det helt rätt att frossa i alla möjliga kålsorter, även i pajbaket. Och för dig som vill göra gröna rätter på julbordet fungerar den här pajen alldeles utmärkt om man utesluter kasslern.
Läs också: Det här är de 5 mest näringstäta grönsakerna!
Brysselkålspaj med skånsk senap och kassler
Skriv ut
Ingredienser (6 bitar):
- Botten
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 150 g kallt smör
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning
- 200 g färsk brysselkål
- 200 g kassler
- 2 dl riven lagrad ost
- 3 ägg
- 250 g kesella
- 1 dl mjölk
- 2 msk grov skånsk grov
- 1/2 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Gör så här:
- Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen cirka 1 timme.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 minuter.
- Förväll brysselkålen i lättsaltat vatten cirka 5 minuter. Låt rinna av. Fintärna kasslern.
- Fördela kassler, ost och brysselkål i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, senap, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
- Grädda i mitten av ugnen tills pajen har fin färg, cirka 40 minuter.