Recept 7 november 2019
Charkgryta
Denna charkgryta med högrev är perfekt att göra av rester från kylen. Smaken blir magisk.
Om man har lite torra bitar chark hemma är det smart att låta dem smaksätta ett långkok. Detta långkok är influerat av franska förlagor – och faktiskt en av de godaste grytor vi har smakat.
Sås, vitlök, lök och korv smälter ihop till en härlig sås som klänger sig fast vid köttbitarna.
Receptet kommer från Jens Linders kokbok ”Andra långkok”.
Läs också: Julens godaste revbensspjäll
Charkgryta
Skriv ut
Ingredienser:
- 1,2 kg högrev
- 100–150 g salami och/eller chorizo, torkad skinka eller andra goda charkuterier
- salt
- nymald svartpeppar
- 1 msk smör + 1 msk matolja
- 1 grovhackad gul lök
- 6 finhackade vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk vetemjöl
- 5 dl ox- eller köttbuljong
- 1 dl rött vin
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 stor morot
- Tillbehör
- kokt potatis, potatisgnocchi, spätzle eller pasta
Gör så här:
- Putsa köttet från fett och senor och skär det i 4–5 centimeter tjocka kuber.
- Salta och peppra köttbitarna. Bryn dem sedan noga på alla sidor i hälften av smöret och oljan i en stekpanna. Lyft över bitarna i en stekgryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll över spadet i grytan.
- Fräs löken och vitlöken i stekpannan i resten av oljan och smöret tills de mjuknar och blir genomskinliga. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i ytterligare någon minut. Pudra över vetemjöl, rör om och låt fräsa i 1 minut till. Ös över alltsammans i grytan och häll i buljongen och det röda vinet.
- Stöt fänkålsfröna noga i en mortel. Skala och skär moroten i grova bitar. Finstrimla, finhacka eller riv salamin eller charkuterierna och rör ner i grytan tillsammans med stötta fänkålsfrön och morotsbitar. Blanda väl och låt alltsammans sjuda försiktigt under lock i minst 1,5 timmar tills köttet är riktigt mört.
- Smaka av och servera med något av tillbehören.