Recept 27 november 2018
Cheesecake med lingon
Den klassiska cheesecaken med färskost och digestivebotten får här sällskap av syrligt goda lingon.
Lingon i alla former känns härligt i vintertider. En enkel krämig cheesecake får extra piff och smak av de röda små bären. Servera gärna den amerikanska ostkakan med vispad grädde!
Läs också: Gudomlig cheesecake med citron och maräng
Cheesecake med lingon
Skriv ut
Ingredienser: (12 bitar)
- Botten
- 15 digestivekex
- 75 g smör
- Fyllning
- 1 citron
- 600 g färskost
- 2 dl crème fraiche
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl socker
- 1 tsk kardemumma , stött
- 4 ägg
- 2 dl lingon , färska eller frysta
- vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret och mixa med digestivekexen till en jämn massa. Använd gärna en matberedare.
- Bred ut massan jämt i en rund pajform. Ställ in i kylskåpet.
- Lägg färskost och crème fraiche i en skål. Tillsätt vaniljpulver, socker, rivet skal och saft från citronen samt nystött kardemumma. Rör ihop till en slät smet. Vispa ner äggen ett i taget.
- Häll smeten i formen. Strö över lingonen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka en timme. Kakan kommer sedan att stelna när den svalnar.
- Servera med vispgrädde.