Recept 16 februari 2018
Chokladfondant med ost
Chokladfondant med ost. Ja, det är faktiskt makalöst gott. Detta recept är helt enkelt himmelskt.
Det här magiska receptet kommer från boken Hungrig på Västerbotten och är inspirerat av gårdsmejeriet Svedjan som gör exklusiva ostar. Flera av dem har vunnit både svenska och internationella priser.
Läs också: Äppelkaka med ingefära, choklad och citronglasyrLäs också: Ostfestival på gång – hela Sveriges ostar på samma plats
Chokladfondant med svedjan rustik serverad med hjortronmylta
Skriv ut
Ingredienser (till 4 portioner)
- Chokladfondant
- smör
- kakao
- 100 g mörk choklad, grovt hackad
- 100 g smör
- 100 g strösocker
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 100 g mjöl
- 50 g Svedjan Rustik (eller annan svensk lagrad hårdost), i små bitar
- florsocker
- Hjortronmylta med vanilj
- 250 g hjortron
- 125 g strösocker
- 1 st vanlijstång
Gör så här
- Chokladfondant: Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj små bakformar med smör och pudra med kakao.
- Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta i det.
- Vispa socker, ägg och äggulor i 5 minuter. Blandningen ska bli riktigt fluffig. Blanda ner den smälta chokladblandningen och vänd ner mjölet. Lägg sist i det mesta av osten och vänd runt försiktigt.
- Häll upp smeten i de smorda portionsformarna och tryck till sist i några ostbitar i mitten.
- Ställ in formarna i ugnen i 8–10 minuter. Tag ut och låt vila en minut. Skär runt kanten på formen och vänd upp fondanten försiktigt på tallrik.
- Pudra över florsocker och servera med hjortronmylta.
- Hjortronmylta med vanilj: Rör hjortron med socker tills sockret löst sig, rör försiktigt så inte hjortronen går sönder.
- Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Rör försiktigt ner vaniljfrön i hjortronen och låt stå 1 timme och dra.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.