Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 februari 2018

Chokladfondant med ost

Chokladfondant med ost. Ja, det är faktiskt makalöst gott. Detta recept är helt enkelt himmelskt.

 Himmelskt god chokladfondant serverad med hjortronmylta med vanilj – vansinnigt gott.
Himmelskt god chokladfondant serverad med hjortronmylta med vanilj – vansinnigt gott.

Det här magiska receptet kommer från boken Hungrig på Västerbotten och är inspirerat av gårdsmejeriet Svedjan som gör exklusiva ostar. Flera av dem har vunnit både svenska och internationella priser.

 Receptet kommer från den härliga boken Hungrig på Västerbotten av Erik Wennberg.
Receptet kommer från den härliga boken Hungrig på Västerbotten av Erik Wennberg.

Läs också: Äppelkaka med ingefära, choklad och citronglasyrLäs också: Ostfestival på gång – hela Sveriges ostar på samma plats

Chokladfondant med svedjan rustik serverad med hjortronmylta

Skriv ut

Ingredienser (till 4 portioner)

  • Chokladfondant
  • smör
  • kakao
  • 100 g mörk choklad, grovt hackad
  • 100 g smör
  • 100 g strösocker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 100 g mjöl
  • 50 g Svedjan Rustik (eller annan svensk lagrad hårdost), i små bitar
  • florsocker
  • Hjortronmylta med vanilj
  • 250 g hjortron
  • 125 g strösocker
  • 1 st vanlijstång

Gör så här

  1. Chokladfondant: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj små bakformar med smör och pudra med kakao.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt chokladen smälta i det.
  4. Vispa socker, ägg och äggulor i 5 minuter. Blandningen ska bli riktigt fluffig. Blanda ner den smälta chokladblandningen och vänd ner mjölet. Lägg sist i det mesta av osten och vänd runt försiktigt.
  5. Häll upp smeten i de smorda portionsformarna och tryck till sist i några ostbitar i mitten.
  6. Ställ in formarna i ugnen i 8–10 minuter. Tag ut och låt vila en minut. Skär runt kanten på formen och vänd upp fondanten försiktigt på tallrik.
  7. Pudra över florsocker och servera med hjortronmylta.
  8. Hjortronmylta med vanilj: Rör hjortron med socker tills sockret löst sig, rör försiktigt så inte hjortronen går sönder.
  9. Dela vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Rör försiktigt ner vaniljfrön i hjortronen och låt stå 1 timme och dra.

Recept: Erik Wennberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen