Recept 15 oktober 2018
Citron- och limefromage med lakrits och hallon
En syrligt god citron- och limefromage med krossad lakrits och hallon.
”Egentligen gillar jag inte lakrits annat än om det är tillsammans med hallon. Utifrån det provade jag en ny kombination på det spåret – och det blev gott”, sa Lotta Öström från tv-programmet ”Sveriges mästerkock”, när hon presenterade denna efterrätt.
Om du inte heller är en lakritsfantast kanske detta recept ändå kan smaka!
Läs också: Härligt sen lakritskola med smak av citron
Skriv ut
Ingredienser : (6 portioner)
- 3 gelatinblad
- 3 äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 1 citron
- 1 lime
- 3 dl grädde
- Till garnering
- Färsk mynta, blad, bär (eller frukt) samt krossad lakrits.
Gör så här:
- Lägg gelatinbladen i en skål med vatten. Tvätta sedan citronen och limen. Riv skalet av citronen och limen och pressa ut saften i en kastrull. Ge ett snabbt uppkok.
- Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ned dem i grytan tills det har lösts upp. Vispa äggulorna och sockret väl i en bunke.
- Vispa grädden i en annan bunke. Inte allt för hårt (lite mitt emellan).
- Häll sedan citron- och limesaften under omrörning ned i bunken med äggulor.
- Vänd sedan ned den vispade grädden med en slickepott. Häll upp i efterrättsskålar och låt sedan skålarna stå i kylen i 60 minuter.
- Garnera med färska bär eller någon god frukt. Du kan också använda krossade lakritskarameller.