Recept 6 april 2020
Citrongravad lax
Enkelt, lyxigt och himmelskt gott. Denna citrongravade lax kan vara den ljuvligaste någonsin!
Att grava sin egen lax är verkligen enkelt, försäkrar Lands matskribent Caroline Hofberg.
Men tänk på att köpa jämntjock lax så att gravningstiden blir densamma, tipsar hon.
Och även om Livsmedelsverket numera säger att odlad lax som föds upp på pellets inte behöver frysas före gravning, så är det ju inte fel att göra det ändå.
Vildfångad lax bör man frysa minst 2 dygn före gravning.
Läs också: Lammfärsbiffar – underbart recept
Citrongravad lax
Skriv ut
Ingredienser (8 bufféportioner)
- 1 kg lax av mittbiten
- 4 msk strösocker
- 1/2 dl vanligt salt
- 1 msk nystötta vitpepparkorn
- rivet skal av 1 citron
- 1 rejäl knippe dill, hackad
Gör så här
- Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
- Blanda socker, salt och peppar.
- Gnid in filéerna med kryddblandningen, citronskal och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
- Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
- Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor. Strö gärna över lite hackad dill och citronskal.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.