Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 6 april

Citrongravad lax

Enkelt, lyxigt och himmelskt gott. Denna citrongravade lax kan vara den ljuvligaste någonsin!

 Extra god blir den gravade laxen med citron. Både när den gravas och som garnering tillsammans med dill.
Extra god blir den gravade laxen med citron. Både när den gravas och som garnering tillsammans med dill. FOTO: Ove Lindfors

Att grava sin egen lax är verkligen enkelt, försäkrar Lands matskribent Caroline Hofberg.

Men tänk på att köpa jämntjock lax så att gravningstiden blir densamma, tipsar hon.

Och även om Livsmedelsverket numera säger att odlad lax som föds upp på pellets inte behöver frysas före gravning, så är det ju inte fel att göra det ändå.

Vildfångad lax bör man frysa minst 2 dygn före gravning.

Läs också: Lammfärsbiffar – underbart recept

Citrongravad lax

Skriv ut

Ingredienser (8 bufféportioner)

  • 1 kg lax av mittbiten
  • 4 msk strösocker
  • 1/2 dl vanligt salt
  • 1 msk nystötta vitpepparkorn
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 rejäl knippe dill, hackad

Gör så här

  1. Ta fram och låt laxen tina något. Skär bort ryggbenet så det blir två benfria filéer. Låt skinnet sitta kvar. Ta bort alla småben med en liten tång. Torka av filéerna.
  2. Blanda socker, salt och peppar.
  3. Gnid in filéerna med kryddblandningen, citronskal och dill. Lägg ihop dem med köttsidorna mot varandra. Lägg laxen i en rymlig plastpåse och knyt ihop, eller slå in i aluminiumfolie. Lägg på en tallrik.
  4. Grava laxen i kylen i två dygn, vänd ett par gånger under tiden.
  5. Häll bort laken och skrapa kryddorna. Skär filéerna i tunna skivor. Strö gärna över lite hackad dill och citronskal.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen