Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 augusti

Dansk gammaldags äpplekaka – med slöja

Äppelkaka är det danska kökets klassiska dessert. Anna Billing bjuder på bästa receptet.

 Lager på lager i en genomskinlig burk eller skål – så ska en äkta dansk æblekage serveras.
Lager på lager i en genomskinlig burk eller skål – så ska en äkta dansk æblekage serveras. FOTO: David Back

Dansk gammeldags æblekage, eller bondepige med slør som den också kallas är en riktig favorit. Slør står för slöja, som symboliseras av vispgrädden.

Den varvas kall i en glasskål eller i portionsglas som en trifle. De stekta brödsmulorna, raspet, ska helst komma från kavring, men annat mörkt rågbröd går också bra, tipsar Anna Billing i sin bok Min skånska mat.

Läs också: Annas skånska äppelkaka

Dansk äpplekaka

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g syrliga äpplen, numera finns svenska sorter att köpa året om
  • 2 msk vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 vaniljstång
  • Rasp:
  • 1 1/2 dl riven kavring
  • 50 g smör
  • 1 dl grovhackad mandel
  • 2 msk farinsocker
  • 1 krm mald kanel
  • 1 krm mald ingefära
  • 4 stötta kryddnejlikor
  • Slöja:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 vaniljstång socker efter smak

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Koka dem med sockret, vattnet och en halverad vaniljstång tills bitarna är mosiga. Låt svalna helt, ta sedan upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
  2. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn den hackade mandeln. Tillsätt den rivna kavringen, sockret och kryddorna. När allt har blivit frasigt är det färdigt. Låt svalna.
  3. Smaksätt grädden med fröna från vaniljstången och socker innan du vispar den pösig.
  4. Varva äpplemos, mandelrasp och grädde i portionsglas eller i en genomskinlig skål (så att man ser de vackra lagren). Toppa med grädde och kanske lite extra rasp och en klick ribesgelé (vinbärsgelé).

Recept: Anna Billing

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen