Recept 15 augusti 2022
Dansk gammaldags äpplekaka – med slöja
Äppelkaka är det danska kökets klassiska dessert. Anna Billing bjuder på bästa receptet.
Dansk gammeldags æblekage, eller bondepige med slør som den också kallas är en riktig favorit. Slør står för slöja, som symboliseras av vispgrädden.
Den varvas kall i en glasskål eller i portionsglas som en trifle. De stekta brödsmulorna, raspet, ska helst komma från kavring, men annat mörkt rågbröd går också bra, tipsar Anna Billing i sin bok Min skånska mat.
Läs också: Annas skånska äppelkaka
Dansk äpplekaka
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 500 g syrliga äpplen, numera finns svenska sorter att köpa året om
- 2 msk vatten
- 1 dl strösocker
- 1/2 vaniljstång
- Rasp:
- 1 1/2 dl riven kavring
- 50 g smör
- 1 dl grovhackad mandel
- 2 msk farinsocker
- 1 krm mald kanel
- 1 krm mald ingefära
- 4 stötta kryddnejlikor
- Slöja:
- 2 dl vispgrädde
- 1/2 vaniljstång socker efter smak
Gör så här
- Skala, kärna ur och grovhacka äpplena. Koka dem med sockret, vattnet och en halverad vaniljstång tills bitarna är mosiga. Låt svalna helt, ta sedan upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn den hackade mandeln. Tillsätt den rivna kavringen, sockret och kryddorna. När allt har blivit frasigt är det färdigt. Låt svalna.
- Smaksätt grädden med fröna från vaniljstången och socker innan du vispar den pösig.
- Varva äpplemos, mandelrasp och grädde i portionsglas eller i en genomskinlig skål (så att man ser de vackra lagren). Toppa med grädde och kanske lite extra rasp och en klick ribesgelé (vinbärsgelé).
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.