Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 januari

Dillkött - kokt kalv i dillsås

En svensk klassiker som bär smak av den svenskaste av örter - dillen. När kock-esset Tina Nordström får kreera denna fantastiska rätt så blir det inte bara gott, det blir jättegott! Testa!

 Triumferande smaker i den här versionen av dillkött, receptet är gjort av Tina Nordström.
Triumferande smaker i den här versionen av dillkött, receptet är gjort av Tina Nordström. FOTO: Freddy Billqvist

Tina Nordström är Mat-Tina med hela svenska folket och från hennes senaste kokbok Käka gott kommer detta recept. Kokboken innehåller mat för hela året och bär Tinas signum, enkelt och gott! Bilderna har Freddy Billqvist tagit och de gör jobbet – inspirationen flödar. Käka gott är utgiven på Bookmark förlag.

Läs också: Tareq Taylors sjömansbiff

Dillkött - kokt kalv i dillsås

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • Dillkött:
  • ca 1,2 kg kalvhögrev eller kalvbog
  • 2 skalade morötter
  • 1 skalad palsternacka
  • 1/4 skalad rotselleri
  • 1 skalad gul lök
  • 1/4 purjolök
  • 3 skalade vitlöksklyftor
  • 1 kruka dill
  • 2 tsk salt
  • 10 vitpeppar­ korn
  • 2 lagerblad
  • Dillsås:
  • 50 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • ca 1 1/2 liter av buljongen från koket
  • 3 msk strösocker
  • 3 msk ättika (12 %)
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i bitar om ca 5 x 5 cm. Dela grönsaker och lök i grova bitar. Plocka dillen.
  2. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta så det täcker och låt koka upp. Koka 2–3 minuter, sila av det grumliga kokvattnet och fyll på med nytt kallt vatten och salt, låt koka upp igen.
  3. Lägg i grönsaker, lök, dillstjälkar (spara dillen till såsen), pepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme mellan 45 minuter och 1 timme. Köttet ska kännas helt mört och mjukt, prova gärna med en provsticka eller stekgaffel.
  4. Ta upp kött och grönsaker och håll varmt. Skumma av och sila buljongen till såsen i en kastrull.
  5. DILLSÅS
  6. Fräs smöret med mjölet i en kastrull, vispa redningen slät.
  7. Tillsätt varm buljong från koket lite i taget, såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
  8. Blanda socker och ättika och smaksätt såsen tills du hittar rätt brytning (detta är högst personligt, så smaka dig fram tills du är nöjd).
  9. Skär grönsakerna från koket i grova skivor och lägg ner dem med köttet i såsen. Låt sjuda upp och smaksätt med salt, peppar och massor av finhackad dill.
  10. Servera med nykokt färskpotatis.

Recept: Tina Nordström Foto: Freddy Billqvist

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen