Recept 27 september 2018
Dinkelpizza med kantareller
Pizzabotten på dinkelmjöl toppas här med färska kantareller, flytande honung och grovriven västerbottensost.
Dinkel, också kallat spelt, är en gammal vetesort som fått ny popularitet med GI-trenden. Dinkelmjöl är ett fullkornsmjöl med både kli och grodd kvar, vilket gör det rikt på fibrer.
Mjölet passar bra till mycket: matbröd, pannkakor – och pizza.
Vill man ”vardagsförenkla” den här pizzan går det också bra att köpa färdig pizzadeg på rulle istället för att göra sin egen.
Läs också: Lökpizza med getost och oliver
Dinkelpizza
Skriv ut
Ingredienser: (4 pizzor)
- Deg
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl ljummet vatten, 37 grader
- 6–7 dl siktat dinkelmjöl
- 1 tsk salt
- Fyllning
- 1 liter färska kantareller
- kallpressad rapsolja
- 2 dl crème fraiche (vanlig)
- 2 tsk flytande honung
- 2 dl grovriven Västerbottensost
- 4 finhackade vitlöksklyftor
- 4 krm chiliflakes
- 1 dl hackad bladpersilja
- ½ dl repade timjanblad
- flingsalt
Gör så här:
- Degen: Börja med att göra en startdeg. Lös jästen i 1/4 dl av vattnet och blanda i cirka 2 msk mjöl. Rör ihop till en jämn smet. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
- Blanda i resten av vattnet, saltet och det mesta av mjölet i startdegen. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta ihop kraftigt ihop till en smidig deg, cirka 5 minuter. Låt jäsa under duk cirka 2 timmar.
- Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Forma den till fyra bollar platta ut dem till runda plattor. Kavla ut degplattorna till riktigt tunna pizzor. Lägg över pizzorna på plåtar med bakplåtspapper
- Fyllningen: Sätt ugnen på 250 grader. Ansa svampen och dela större svampar i mindre bitar. Blanda med 4 msk rapsolja.
- Blanda ihop crème fraiche, honung och ost.
- Bred ostkrämen på pizzorna. Fördela kantarellerna över. Strö över vitlök, chili, persilja, timjan och flingsalt. Ringla över 1 msk rapsolja på varje pizza.
- Grädda pizzorna i mitten av ugnen tills de har fin färg, cirka 12 minuter.