Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november

Enbärsjansson med dill

Gillar du Janssons frestelse så kommer du älska denna variant. Här är Caroline Hofbergs härliga Jansson med enbär och dill.

 En hederlig Janssons frestelse får extra smak med enbär och dill.
En hederlig Janssons frestelse får extra smak med enbär och dill. FOTO: Ove Lindfors

Många av oss vill ha samma rätter på julbordet år efter år. Men det kan vara roligt att variera ingredienserna bara lite grand. Enbären och dillen i detta recept gör att din Jansson lyfter ytterligare.

Vegetarisk Jansson

Vill du göra en vegetarisk Jansson är det gott att byta ut ansjovisen mot stekt svamp, och använda vegetariska alternativ till grädde och mjölk.

Läs också: Saftig ingefärsgriljerad julskinka

Enbärsjansson med dill

Skriv ut

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • 2 stora gula löakar
  • smör till stekning
  • 12 stötta enbär
  • ca 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 ask ansjovisfiléer, 125 g
  • 2–3 dl hackad dill
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, 3%
  • ströbröd
  • 3 msk smör

Ingredienser:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva löken. Mjukstek den i smör, cirka 10 minuter. Blanda i enbär mot slutet.
  2. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
  3. Varva potatis, lök, ansjovisfiléer och dill i en smord ugnsfast form. Kasta inte ansjovisspadet. Börja och avsluta med ett lager potatis.
  4. Häll på grädde och mjölk. Droppa över lite ansjovisspad. Strö över ströbröd och klicka på smör.
  5. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, cirka 50 minuter.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen