Recept 5 mars 2018
Enkel och krämig tomatsoppa
Tomatsoppa är enkelt att göra, billigt och perfekt när du har frysen full av tomater. Receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström.
Läs också: Nomatsås – gör ”tomatsås” utan tomater
Tomatsoppa
Skriv ut
Ingredienser (cirka 4 portioner):
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar tomater, hela eller krossade
- 1 msk honung
- ½ – 1 tsk salt
- 1 liten torkad chili eller ingen alls
- svartpeppar
- 5 – 7 ½ dl buljong, vegetarisk eller kyckling
- Tillbehör:
- en klick grekisk yoghurt med lite pressad vitlök och en aning salt
- eventuellt en liten klick pesto eller några strimlade basilikablad
- gott bröd
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung, salt och chili eller svartpeppar.
- Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
- Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen med några små justeringar. Dubbla inte mängden honung, salt och chili. Bättre att ta lite mindre och smaka av för att se om det behövs mer.
- Mixa tomatsåsen och späd med buljong till bra konsistens och smak.
- Servera med en klick yoghurt, gott bröd och eventuellt lite pesto.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.