Färgglada, matiga våfflor med potatis och morötter
Supergoda våfflor med morötter och potatis. Underbara som mellanmål eller som utflyktsmat.
Receptet på de här underbart goda och matiga våfflorna kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.
Variera
• Morötterna kan du ersätta med andra rotfrukter. Persilja kan du ersätta med dill eller gräslök.
• Smaksätt med någon extra örtkrydda, till exempel timjan.
Mer energi
Blanda lingonsylten med lite matyog- hurt (ca 10 % fett), gräddfil (ca 12 % fett) eller crème fraiche (34 % fett). Byt mjölken helt eller delvis mot valfri grädde.
Mer protein
Servera våfflorna med rökt kött. Blanda lingonsyl ten med kvarg eller kesella (10 % fett).
Tips!
Använd gärna rå eller kokt potatis om det finns över från någon annan måltid.
Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng
Färgglada, matiga våfflor
Ingredienser
- 2 portioner
- 6 våfflor eller 12 plättar
- 1 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 2 dl mjölk (3 % fett)
- 1 tsk flytande matfett
- 2 ägg
- 2 potatisar
- 2 morötter
- 2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
- 1 krm svartpeppar, mald
- 2 msk flytande matfett till gräddning/stekning
- Tillbehör
- lingonsylt
- sjudna grönsaker
Gör så här
- Häll i en skål 1 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 2 dl mjölk och 1 tsk flytande matfett. Vispa till en slät smet.
- Vispa i 2 ägg.
- Skala eller tvätta 2 potatisar och 2 morötter.
- Riv potatisarna grovt och morötterna fint. Rör ner i smeten. 5. Blanda i 2 msk persilja och 1 krm svartpeppar.
- I våffeljärn Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med lite flytande matfett. Rör om i smeten och lägg i 3/4–1 dl smet per våffla. Fördela det rivna med en gaffel så att det blir jämnt fördelat innan du lägger ihop våffeljärnet. Grädda i cirka 5 minuter eller tills våfflorna fått fin färg.
- I stekpanna Hetta upp lite flytande matfett i en stekpanna eller plättlagg så att det blir ljusbrunt. Rör om i smeten och klicka ut 1/2 dl per plätt. Fördela det rivna med en gaffel så att det blir jämnt fördelat. Sänk till medelvärme. Vänd plättarna när de fått fin färg och stek på andra sidan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.