Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 januari

Färgglada, matiga våfflor med potatis och morötter

Supergoda våfflor med morötter och potatis. Underbara som mellanmål eller som utflyktsmat.

 Våffelfest med matiga, nyttiga våfflor. De går lika bra att göra som plättar.
Våffelfest med matiga, nyttiga våfflor. De går lika bra att göra som plättar. FOTO: Thomas Carlén

Receptet på de här underbart goda och matiga våfflorna kommer från kokboken Ett gott liv. En kokbok för dig som vill njuta av god, vacker och omväxlande mat hela livet. Alla recept är enkla och snabba att få ihop.

Variera

• Morötterna kan du ersätta med andra rotfrukter. Persilja kan du ersätta med dill eller gräslök.

• Smaksätt med någon extra örtkrydda, till exempel timjan.

Mer energi

Blanda lingonsylten med lite matyog- hurt (ca 10 % fett), gräddfil (ca 12 % fett) eller crème fraiche (34 % fett). Byt mjölken helt eller delvis mot valfri grädde.

Mer protein

Servera våfflorna med rökt kött. Blanda lingonsyl ten med kvarg eller kesella (10 % fett).

Tips!

Använd gärna rå eller kokt potatis om det finns över från någon annan måltid.

Läs också: Läcker och lättlagad kasslergratäng

Färgglada, matiga våfflor

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 portioner
  • 6 våfflor eller 12 plättar
  • 1 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl mjölk (3 % fett)
  • 1 tsk flytande matfett
  • 2 ägg
  • 2 potatisar
  • 2 morötter
  • 2 msk hackad persilja (färsk eller fryst)
  • 1 krm svartpeppar, mald
  • 2 msk flytande matfett till gräddning/stekning
  • Tillbehör
  • lingonsylt
  • sjudna grönsaker

Gör så här

  1. Häll i en skål 1 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 2 dl mjölk och 1 tsk flytande matfett. Vispa till en slät smet.
  2. Vispa i 2 ägg.
  3. Skala eller tvätta 2 potatisar och 2 morötter.
  4. Riv potatisarna grovt och morötterna fint. Rör ner i smeten. 5. Blanda i 2 msk persilja och 1 krm svartpeppar.
  5. I våffeljärn Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med lite flytande matfett. Rör om i smeten och lägg i 3/4–1 dl smet per våffla. Fördela det rivna med en gaffel så att det blir jämnt fördelat innan du lägger ihop våffeljärnet. Grädda i cirka 5 minuter eller tills våfflorna fått fin färg.
  6. I stekpanna Hetta upp lite flytande matfett i en stekpanna eller plättlagg så att det blir ljusbrunt. Rör om i smeten och klicka ut 1/2 dl per plätt. Fördela det rivna med en gaffel så att det blir jämnt fördelat. Sänk till medelvärme. Vänd plättarna när de fått fin färg och stek på andra sidan.

Recept: Recept Hushållningssällskapet Västra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen