Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 31 mars

Får i kål

En klassiker som inte lagas så ofta, det är får i kål. Men det är det dags att ändra på! Kolla in det här receptet skapat av kockstjärnan Niklas Ekstedt och testa.

 Klassisk rätt i modern, och hälsosam, version.
Klassisk rätt i modern, och hälsosam, version.

Receptet finns i boken Happy food som Niklas Ekstedt skrivit tillsammans med journalisten Henrik Ennart. Recepten i kokboken är särskilt framtagna för att skapa hälsosam mat för både mage och hjärna. Och så är de goda också!

Får i kål

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner)

  • 12–16 lammkotletter (alt. lammsadel, lammfilé)
  • 1⁄2 savoykålshuvud
  • 20 gram senapsfrön
  • 1 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 dl socker
  • 2 rödlökar
  • 2 äpplen
  • 2 msk smör
  • 1 msk honung
  • 6 timjankvistar
  • Smör till stekning
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Lägg lammkotletterna 30 minuter i rumstemperatur för att tempereras innan de steks.
  2. Koka upp ca 2 liter vatten med 2 msk salt.
  3. Plocka fina blad av savoykålen och skär stammen i mitten.
  4. Låt kålbladen koka mjuka i det kokande vattnet i 20–30 sekunder. Kyl sedan ner dem i isvatten.
  5. Lägg senapsfrön, ättika, socker och 3 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 20 minuter. Sila av de picklade senapsfröna.
  6. Skala rödlöken. Skär lök och äpple i klyftor. Stek dem gyllene i smör i en het panna. Avsluta med att tillsätta honung och timjan. Stek 1 minut och dra av från värmen.
  7. Krydda lammkotletterna med salt och nymalen svartpeppar.
  8. Hetta upp en stor stekpanna och stek kotletterna i smör till medium, 2–3 minuter per sida eller mer om så önskas (det är viktigt att inte täcka hela pannan, stek istället i omgångar).
  9. Lägg kotletterna på ett fat vid sidan av värmen 4–5 minuter.
  10. Värm kålen med 1 msk vatten och en klick smör och vänd sedan ner de picklade senapsfröna.
  11. Servera kålen med de nystekta lammkotletterna, lök och äpple.

Recept Niklas Ekstedt Foto David Loftus - från kokboken Happy food (Bookmark), 2023

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen