Recept 31 mars
Får i kål
En klassiker som inte lagas så ofta, det är får i kål. Men det är det dags att ändra på! Kolla in det här receptet skapat av kockstjärnan Niklas Ekstedt och testa.
Receptet finns i boken Happy food som Niklas Ekstedt skrivit tillsammans med journalisten Henrik Ennart. Recepten i kokboken är särskilt framtagna för att skapa hälsosam mat för både mage och hjärna. Och så är de goda också!
Får i kål
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner)
- 12–16 lammkotletter (alt. lammsadel, lammfilé)
- 1⁄2 savoykålshuvud
- 20 gram senapsfrön
- 1 dl ättiksprit, 12 %
- 2 dl socker
- 2 rödlökar
- 2 äpplen
- 2 msk smör
- 1 msk honung
- 6 timjankvistar
- Smör till stekning
- Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Lägg lammkotletterna 30 minuter i rumstemperatur för att tempereras innan de steks.
- Koka upp ca 2 liter vatten med 2 msk salt.
- Plocka fina blad av savoykålen och skär stammen i mitten.
- Låt kålbladen koka mjuka i det kokande vattnet i 20–30 sekunder. Kyl sedan ner dem i isvatten.
- Lägg senapsfrön, ättika, socker och 3 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 20 minuter. Sila av de picklade senapsfröna.
- Skala rödlöken. Skär lök och äpple i klyftor. Stek dem gyllene i smör i en het panna. Avsluta med att tillsätta honung och timjan. Stek 1 minut och dra av från värmen.
- Krydda lammkotletterna med salt och nymalen svartpeppar.
- Hetta upp en stor stekpanna och stek kotletterna i smör till medium, 2–3 minuter per sida eller mer om så önskas (det är viktigt att inte täcka hela pannan, stek istället i omgångar).
- Lägg kotletterna på ett fat vid sidan av värmen 4–5 minuter.
- Värm kålen med 1 msk vatten och en klick smör och vänd sedan ner de picklade senapsfröna.
- Servera kålen med de nystekta lammkotletterna, lök och äpple.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.