Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 juni 2017

Farmor Esters supergoda saffranspannkaka

Fårö

Saffranspannkakan är en älskad gotländsk specialitet. Här bjuder Håkan Larsson på sin farmor Esters eget recept i modern tappning. Underbart gott med en klick glass till.

 Limesockrade jordgubbar till saffranspannkakan ger en spänstig och frisk smakbrytning.
Limesockrade jordgubbar till saffranspannkakan ger en spänstig och frisk smakbrytning. FOTO: Håkan Larsson

Enligt traditionen bjuds saffranspannkaka med vispad grädde och salmbärssylt. Här får du i stället limesockrade jordgubbar till. Det ger en spänstig och frisk smakbrytning.

Tips!

Saffranspannkakan är godast nylagad, men kan även sparas i kyl och ljummas i 70 grader i ugn.

Bryn!

Vill du ha extra kick i pannkakan, bryn bitarna hastigt i smör inför serveringen.

Farmor Esters saffranspannkaka med limesockrade jordgubbar

Skriv ut

Ingredienser

  • 12-16 personer:
  • 2 1/2 dl risgryn (grötris, rundkornigt)
  • 1 liter standardmjölk, 3 procent
  • 2 påsar saffran à 0,5 g
  • 1 sockerbit
  • 2 cl konjak eller brännvin
  • 150 g sötmandel, hackad
  • 6 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 1/2-4 dl standardmjölk, 3 procent
  • smör
  • Limesockrade jordgubbar
  • 2 liter jordgubbar
  • 2 lime
  • 1 dl strösocker
  • Servering
  • god vaniljglass

Gör så här

  1. Koka risgrynen i 5 dl vatten i 10 minuter, gärna med en liten smörklick. Rör ner 1 liter mjölk, koka upp, låt sjuda på mycket svag värme i 40 minuter. Låt gröten svalna något. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Stöt 2 påsar saffran med en sockerbit, rör ut i ett snapsglas konjak eller brännvin. Hacka mandeln medelfint.
  3. Vispa äggen lätt, rör i vetemjöl, salt, strösocker, grädde och mjölk samt saffransblandningen och till slut mandeln. Rör ner alltsammans i risgrynsgröten.
  4. Lägg en rejäl klick smör i en långpanna, bryn det lätt i ugnen. Häll sedan i pannkakssmeten och grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.
  5. Jordgubbar: Riv skalet av limen. Skiva eller dela jordgubbarna. Blanda med socker och rivet limeskal precis innan servering.
  6. Servering: Fördela jordgubbarna på tallrikarna. Skär pannkakan i remsor och arrangera som på bilden. Avsluta med en kula glass.

Array

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen