Recept 25 september 2018
Färsbiff med höstigt savoj- och svampmos
Viltfärs, kantareller och savojkål ger tillsammans en höstig touch på denna husmanskostens klassiker: färsbiffar med mos.
En halv liter smörstekta kantareller, gula- eller tratt går lika bra, gör det här receptets mos till någonting lite extra. Tillsammans med färsbiffar gjorda på nöt- eller viltfärs och en gräddsky smaksatt med svartvinbärsgelé har du snart en mättande middag att se fram emot.
Läs också: Leve husmanskosten – 6 härliga godingar
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 500 g nöt- eller viltfärs
- 1 gul lös
- 2 skivor vitt bröd
- 1 ägg
- 1/2 dl grädde
- 1/2 msk kalvfond
- 1/2 tsk timjan
- 1 tsk salt
- svartpeppar
- Potatismos
- 1 kg mjölig potatis
- 1 1/2-2 dl gräddmjölk
- 1/2 l kantareller (Tratt- eller gula)
- en klyfta savojkål
- 1/2 liten purjolök
- salt
- peppar
- Gräddsky
- 2 dl grädde
- 1 dl vatten
- 1 tsk svartvinbärsgelé
- 1 msk kalvfond
- svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125 grader. Finhacka löken och låt den svettas i panna utan att ta färg. Mixa brödet till smulor. Blanda alla färsens ingredienser och forma åtta biffar. Stek till fin färg. Lägg i form och ställ in i ugnen.
- Skala och koka potatisen. Krossa den grovt innan den vispas till fluffigt mos tillsammans med gräddmjölken. Smaka av med salt och peppar.
- Stek kantarellerna. Strimla kålen fint och skiva purjolöken. Stek kål och purjo en stund vid sidan av svampen. Salta lätt. Blanda svamp och kål till moset.
- Lägg alla ingredienserna till skyn i en kastrull och koka ihop något.