Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 augusti

Fermenterade tomater

Fermenterade tomater har en intensiv smak som passar till nästan vilken gryta eller stek som helst, eller till grillat.

 Tomaterna fylls med persilja, dill, koriander, pressad vitlök och olja.
Tomaterna fylls med persilja, dill, koriander, pressad vitlök och olja. FOTO: Stefan Wettainen

Tomaterna mjölksyras under fyra dygn vilket ger dem en intensivare och syrligare karaktär än färska tomater.

Receptet är hämtat ur kocken Jens Linders bok Andra långkok.

Läs också: Grundrecept på ljuvlig tomatsås

Fermenterade tomater

Skriv ut

Ingredienser:

  • 2 kg lätt omogna tomater, röda och/eller gröna
  • 100 g salt
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 dl finhackad färsk
  • koriander
  • 1 ¼ dl finhackad eller
  • pressad vitlök
  • 1 dl neutral rapsolja

Gör så här:

  1. Skär ett kryss i varje tomat uppifrån och ner, men inte helt igenom. Det ska bli som fyra stora klyftor som sitter ihop i botten.
  2. Lägg tomaterna i en flat form. Fördela saltet jämnt över alla tomaterna och låt stå i rumstemperatur i 20 minuter.
  3. Förbered fyllningen under tiden och blanda persilja, dill och koriander med pressad vitlök och olja.
  4. Fyll tomaterna med blandningen med en liten sked. Täck över dem med plastfolie och låt sedan stå i rumstemperatur.
  5. Ställ dem därefter i kylen – där är de klara efter 3–4 dagar.

Recept: Jens Linder

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen