Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 november 2018

Fermentering: Nyttig gyllenkål med ingefära och gurkmeja

Vitkål, gurkmeja och ingefära. Och så fermenting på det. Rena dundermixen för din hälsa. Gyllenkål är ett trevligt tillbehör som gör måltiden både godare och nyttigare.

 Gurkmeja, vitkål och ingefära är nyttigt var och en för sig. Tillsammans och fermenterat ökar hälsoeffekterna ytterligare. Fin smak är det också på den hälsosamma gyllenkålen.
Gurkmeja, vitkål och ingefära är nyttigt var och en för sig. Tillsammans och fermenterat ökar hälsoeffekterna ytterligare. Fin smak är det också på den hälsosamma gyllenkålen. FOTO: Istock

De senaste åren har gurkmeja seglat upp som rena superkryddan. Den hyllas bland annat för sina antiinflammatoriska effekter.

Läs också: Läkarens hälsohyllning: 3 skäl att äta gurkmeja varje dag

Men även om hälsoskälen till att äta lite gurkmeja varje dag anses tunga så är det många som tvekar på grund av den speciella smaken. Knepen är att tillsätta ingefära. Då dämpas beskan i gurkmejan.

Ett sätt att få i sig gurkmeja är att göra så kallad gyllenkål. Receptet nedan kommer från boken Fermentering av fermenteringsmästaren Jenny Neikell.

Läs också: Så gör du antiinflammatorisk röra med gurkmeja

Jenny tipsar!

Vill du slippa att bli gyllengul även om händerna när du gör gyllenkålen så använd engångshandskar.

Läs också: Guldmjölk: Så gör du den stärkande hälsodrycken själv

Gyllenkål med ingefära och gurkmeja

Skriv ut

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 15 g ingefära
  • 6 svartpepparkorn
  • 15 g havssalt (1 msk finkornigt)
  • 1,5 tsk malen gurkmeja

Gör så här

  1. Skölj vitkålshuvudet och ta bort fula blad. Dela kålen på mitten, skär ut rotstocken och lägg den åt sidan. Strimla kålen så tunt som möjligt och lägg i en stor bunke.
  2. Skölj ingefäran om den är ekologisk, annars skala den och riv fint. Riv rotstocken grovt. Lägg ingefära och rotstock i bunken med den strimlade kålen.
  3. Krossa svartpepparkornen i en mortel eller med knivbladet mot skärbrädet. Tillsätt salt, gurkmeja och svartpeppar i bunken och blanda runt.
  4. Banka och krama kålen tills den börjar vätska sig, det kan ta alltifrån 5 till 15 minuter beroende på hur mycket vatten kålen innehåller. När du kan krama en näve kål så att det rinner (inte droppar) vätska från den är den färdig.
  5. Lägg kålblandningen i en glasburk som rymmer 1,5 liter och som har gummiring och bygellås. Se till att pressa till kålen då och då så att den packas tätt. Toppa med vätskan som finns kvar i bunken men lämna minst 5 cm till kanten på burken.
  6. Påstricket: I stället för att lägga en tallrik med en sten som press över blandningen så kan du prova påstricket. Ta en fryspåse som rymmer 2 liter. Veckla ut påsen inuti burken över kålplandingen. Häll nu vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten på burken. Pressa sedan ut luften ur påsen och knyt en knut så högt upp på påsen som möjligt. Stäng locket och se till att påsen inte sticker ut ur burken.
  7. Låt burken stå på en tallrik i rumstemperatur, 18–22 grader, i 14 dagar.
  8. Låt gyllenkålen mogna i kylskåp i ytterligare minst 14 dagar.

Recept: Jenny Neikell

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen