Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 oktober 2018

Festlig brie- och salamiburgare med ett glas mulligt rött

En festligare, USA-inspirerad variant på hamburgare, där en hemgjord tomatsås förgyller smaken. Håkan Larsson väljer ett mulligt rött vin till.

 Lyxburgare med brie, salami och rostad tomatsås.
Lyxburgare med brie, salami och rostad tomatsås. FOTO: Håkan Larsson

Hamburgare, som de allra flesta gillar, är rena festmaten när den är hemlagad. Med ett glas gott rött vin till blir det en trevlig och lyxig bjudrätt.

Håkan tipsar!

Du kan lätt ge tomatsåsen lite rökig smak med en skvätt rökig grillsås, eller rökt paprikapulver. Spiskummin passar också bra, om du gillar taco-smaken.

Bästa vinet till

Något mulligt rött känns väl rätt självklart till denna lyxburgare.:

Sydafrikanska Scattered Earth (2131), 79 kronor.

Amerikanska Ravenswood Zinfandel (26001), 119 kronor.

Alkoholfritt: Jacob’s Creek Unvined Shiraz (1994), 59 kronor.Läs också: Håkan Larssons knapergoda höstgratäng

Brie- och salamiburgare med rostad tomatsås

Skriv ut

Ingredienser (4 personer):

  • 600 g nötfärs
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
  • 8 stora skivor salami eller 16 mindre
  • 150 g brie
  • Rostad tomatsås
  • 4-5 stora tomater
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1-2 vitlöksklyftor, helst färsk
  • 1-2 tsk paprikapulver
  • 1-2 msk koncentrerad kalvfond
  • salt, svartpeppar
  • Servering
  • 4 ciabattabröd
  • rapsolja
  • blandad sallad
  • några stora rödlöksringar
  • grillpinnar

Gör så här:

  1. Tomatsås: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna i bitar, lägg i ugnsfast form och blanda med oljan. Rosta högt upp i ugnen tills de mjuknat och fått lite färg, cirka 15 minuter.
  2. Kör tomaterna med handmixer eller i matberedare med balsamvinäger, pressad vitlök, paprikapulver och kalvfond till en lite grov sås. Smaka av med salt, peppar och eventuell mer vinäger och paprika. Låt svalna.
  3. Blanda färsen med olja, salt och peppar. Forma till fyra burgare och stek dem så genomstekta du önskar i smöret. Skiva brieosten. Mot slutet av stekningen, fördela salami och brie ovanpå och låt dem ”smälta in” lite i köttet.
  4. Dela bröden på längden, pensla med olja och rosta högt upp i ugnen, 225 grader. Fördela salladen på fyra tallrikar, lägg på brödhalvor och bred tomatsås på. Placera burgarna med salami och ost på toppen, pynta med rödlöksringar och toppa med bröd. Stick i en grillpinne för att hålla ihop kalaset.

Recept: Håkan Larsson

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen