Festlig brie- och salamiburgare med ett glas mulligt rött
En festligare, USA-inspirerad variant på hamburgare, där en hemgjord tomatsås förgyller smaken. Håkan Larsson väljer ett mulligt rött vin till.
Hamburgare, som de allra flesta gillar, är rena festmaten när den är hemlagad. Med ett glas gott rött vin till blir det en trevlig och lyxig bjudrätt.
Håkan tipsar!
Du kan lätt ge tomatsåsen lite rökig smak med en skvätt rökig grillsås, eller rökt paprikapulver. Spiskummin passar också bra, om du gillar taco-smaken.
Bästa vinet till
Något mulligt rött känns väl rätt självklart till denna lyxburgare.:
Sydafrikanska Scattered Earth (2131), 79 kronor.
Amerikanska Ravenswood Zinfandel (26001), 119 kronor.
Alkoholfritt: Jacob’s Creek Unvined Shiraz (1994), 59 kronor.Läs också: Håkan Larssons knapergoda höstgratäng
Brie- och salamiburgare med rostad tomatsås
Ingredienser (4 personer):
- 600 g nötfärs
- 1-2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- smör till stekning
- 8 stora skivor salami eller 16 mindre
- 150 g brie
- Rostad tomatsås
- 4-5 stora tomater
- 2 msk rapsolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1-2 vitlöksklyftor, helst färsk
- 1-2 tsk paprikapulver
- 1-2 msk koncentrerad kalvfond
- salt, svartpeppar
- Servering
- 4 ciabattabröd
- rapsolja
- blandad sallad
- några stora rödlöksringar
- grillpinnar
Gör så här:
- Tomatsås: Sätt ugnen på 225 grader. Dela tomaterna i bitar, lägg i ugnsfast form och blanda med oljan. Rosta högt upp i ugnen tills de mjuknat och fått lite färg, cirka 15 minuter.
- Kör tomaterna med handmixer eller i matberedare med balsamvinäger, pressad vitlök, paprikapulver och kalvfond till en lite grov sås. Smaka av med salt, peppar och eventuell mer vinäger och paprika. Låt svalna.
- Blanda färsen med olja, salt och peppar. Forma till fyra burgare och stek dem så genomstekta du önskar i smöret. Skiva brieosten. Mot slutet av stekningen, fördela salami och brie ovanpå och låt dem ”smälta in” lite i köttet.
- Dela bröden på längden, pensla med olja och rosta högt upp i ugnen, 225 grader. Fördela salladen på fyra tallrikar, lägg på brödhalvor och bred tomatsås på. Placera burgarna med salami och ost på toppen, pynta med rödlöksringar och toppa med bröd. Stick i en grillpinne för att hålla ihop kalaset.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.