Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 september 2018

Håkan Larssons knapergoda höstgratäng – och ett glas rött

Den här knapriga och smakrika gratängen är riktigt smart och smarrig bjudmat. Lyxa till det med ett glas gott rött vin till.

 Underbart god gratäng med grönsaker i säsong.
Underbart god gratäng med grönsaker i säsong. FOTO: Håkan Larsson

Det här är en underbar gratäng där den långsamma tillagningen tar fram det bästa ur grönsakerna, samtidigt som det knapriga täcket av vitlöks- och örtbröd ger extra kick. Snygg är den också! God på egen hand, på en buffé eller som tillbehör till nästan vad som helst av fågel eller kött.

Håkan tipsar!

Gratängen tar sin tid i ugnen och det kan vara praktiskt att ha den klar i förväg. Förvara svalt, ta ur kylen en stund innan du värmer den i cirka 20 minuter, 100 grader i ugnen.

Bästa vinet till!

Lite beror det på tillbehören, men ett kryddigt rödvin, inte alltför kraftigt, med pigg fruktsyra gör gratängen rättvisa: Från södra Frankrike kommer:

Côtes-du-Rhône Réserve, (6018), från 79 kronor.

Mas Louise (6470), 99 kronor.

Alkoholfritt: Jacob’s Creek Unvined Shiraz (1994), 59 kronor.

Läs också: Stolt fjällskivling – Så gör du JOhanna i Kullas låtsaskotlett med svampsås

Provensalsk gratäng

Ingredienser

  • 4-6 personer
  • 2-3 auberginer, 700-900 g
  • 2-3 squash, 700-900 g
  • 1-2 tsk salt
  • 6-7 tomater
  • 1-2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 dl olivolja eller kallpressad rapsolja
  • en rejäl näve basilikablad
  • 2 skivor vitt dagsgammalt bröd
  • 3-4 vitlöksklyftor, helst färska

Gör så här

  1. Skölj och skala aubergine och squash till hälften på längden, så de blir randiga. Skiva dem, salta och lägg att vattna ur i durkslag eller på hushållspapper, cirka 20 minuter. Torka bort vätskan som bildats.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva tomaterna. Packa grönsakerna vertikalt i en stor, välsmord, ugnsfast form med höga kanter; ett lager aubergine, ett lager tomat och så vidare. Det ska vara trångt packat så skivorna håller sig upprätt.
  3. Lägg en skärbräda över och häll bort eventuell vätska. Peppra och häll på oljan. Ställ mitt i ugnen cirka 1 1/2 timme. Tryck eventuellt ner grönsakerna då och då om de ser torra ut.
  4. Hacka basilikan, smula brödet fint (gärna i matberedare) och blanda allt med pressad vitlök. Fördela över grönsakerna när 10 minuter återstår av tiden. Om det behövs, ge gratängen lite extra färg högre upp i ugnen. Ta ut och låt vila 10 minuter före servering.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen