Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 augusti 2018

Festliga lammkotletter med varm sallad – lyxigt och lätt recept

Jordärtskockor och svamp är kolossalt gott tillsammans. Här bildar de basen i en god varm sallad, god till kött av alla slag. Så här års förstås gärna lamm. Med ett gott rött vin till blir det bästa festmåltiden.

 Sallad på rostad skocka och svamp smakar fantastiskt till lammkotletten.
Sallad på rostad skocka och svamp smakar fantastiskt till lammkotletten.

Tänk på att jordärtskockor lätt mörknar när de har skalats. Lägg dem i vatten med lite pressad citron om du vill skala i förväg.

Håkan Larssons bästa vintips!

Till de här rena och klassiska smakerna tycker jag en röd rioja, med fin körsbärston och lagom fatkrydda, blir bra:

El Coto Crianza (12670), 85 kronor.

Baron de Ley Reserva (2525), 119 kronor.

Alkoholfritt: Domaine de la Prade (19000), 89 kronor.

Läs också: Marinerat lamm med ljuvlig smak av vin och rosmarin – underbart recept

Lammkotletter med varm sallad på rostad skocka och svamp

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 800- 1 000 g lammkotletter eller annat portionsstyckat lammkött
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Varm sallad
  • 400 g jordärtskockor
  • 1-2 krm salt
  • 2 msk rapsolja
  • 200-300 g stor svamp, t ex karl-johan eller portabella
  • neutral olja till grillning eller stekning
  • 1-2 krm salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • 1 kruksallad
  • 1 litet huvud rosso- eller friséesallad
  • 50-75 g soltorkade tomater i olja, avrunna
  • lite av oljan från tomaterna
  • Servering
  • citronklyfta

Gör så här

  1. Börja med salladen. Sätt ugnen på 225 grader. Skala jordärtskockorna och skiva dem tunt. Bred ut på bakpapper i en långpanna, vänd runt med olja och salt. Sätt in högt upp i ugnen tills skivorna är mjuka och har fått färg, cirka 10-12 minuter.
  2. Skiva svampen. Pensla med olja och stek eller grilla den, salta och peppra.
  3. Riv eller skär salladen i bitar. Strimla tomaterna. Blanda allt med skockor, svamp och lite av tomatoljan, lägg undan några snygga svampskivor att toppa med vid uppläggningen.
  4. Krydda och stek lammkotletterna så genomstekta du vill ha dem. Lägg upp på tallrik med salladen och citron.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen