Recept 15 november 2018
Finska julstjärnor med plommonsylt
Frasig smördeg med katrinplommonsylt i fin form. I Finland är julstjärnor en riktig adventsklassiker.
Finlands barn är uppvuxna med dessa frasigt goda stjärnkakor.
Traditionellt ska de fyllas med plommonsylt. Om du har ont om tid eller vill variera dig, går det också bra med äppelmos eller annan valfri sylt.
Läs också: Gammaldags plommonkaka från mormors tid
Finska julstjärnor
Skriv ut
Ingredienser:
- 300 gram smör
- 5,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl vatten
- Fyllning
- 250 gram katrinplommon
- 3 msk socker, el efter smak
- 2 dl vatten
Gör så här:
- Blanda rumsvarmt smör med mjöl och bakpulver. Blanda med händerna till en smulig deg. Häll i vattnet. Blanda snabbt med händerna ihop till en slät deg. Låt vila kallt.
- Klipp plommonen i strimlor, tillsätt socker och vatten. Koka fyllningen långsamt i 20 minuter. Låt svalna innan du mixa slät i mixer.
- Kavla ut degen och dela det utkavlade degen i fyrkanter 7x7 cm.
- Klyv alla fyra kanterna med en sporre mot mitten men lämna en liten del hel på mitten där du lägger på fyllningen.
- Vik in till mitten varannan hörna på fyrkanten så det blir en stjärna. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader i ca 15 minuter