Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 november

Finska julstjärnor med plommonsylt

Frasig smördeg med katrinplommonsylt i fin form. I Finland är julstjärnor en riktig adventsklassiker.

 Finska julstjärnor av frasig smördeg. Visst är de vackra?
Finska julstjärnor av frasig smördeg. Visst är de vackra? FOTO: Istock

Finlands barn är uppvuxna med dessa frasigt goda stjärnkakor.

Traditionellt ska de fyllas med plommonsylt. Om du har ont om tid eller vill variera dig, går det också bra med äppelmos eller annan valfri sylt.

Läs också: Gammaldags plommonkaka från mormors tid

Finska julstjärnor

Ingredienser:

  • 300 gram smör
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vatten
  • Fyllning
  • 250 gram katrinplommon
  • 3 msk socker, el efter smak
  • 2 dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda rumsvarmt smör med mjöl och bakpulver. Blanda med händerna till en smulig deg. Häll i vattnet. Blanda snabbt med händerna ihop till en slät deg. Låt vila kallt.
  2. Klipp plommonen i strimlor, tillsätt socker och vatten. Koka fyllningen långsamt i 20 minuter. Låt svalna innan du mixa slät i mixer.
  3. Kavla ut degen och dela det utkavlade degen i fyrkanter 7x7 cm.
  4. Klyv alla fyra kanterna med en sporre mot mitten men lämna en liten del hel på mitten där du lägger på fyllningen.
  5. Vik in till mitten varannan hörna på fyrkanten så det blir en stjärna. Pensla stjärnorna med ägg och grädda i 225 grader i ca 15 minuter

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen