Recept 7 maj 2019
Finska potatisbakelser
På anrika Fazer café i Helsingfors har dessa läckerheter serverats sen sent 1800-tal. Låt dig förtjusas av sockerkaka, len mandelmassa, choklad och hallonsylt.
Namnet har de här bakelserna fått på grund av sin avlånga form – men du kan också forma dem till klassiska bollar. Och om du inte använder överbliven sockerkaka kan du baka en ny på potatismjöl.
Rulla bakelserna i chokladströssel eller pudra kakao över dem. Servera till kaffet och trollbind dina gäster!
Finska potatisbakelser
Skriv ut
Ingredienser:
- 300 g färdig sockerkaka eller:
- Sockerkaka:
- 3 ägg
- 1,5 dl socker
- 1,5 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- Du behöver också:
- 100 g smör
- 100 g mörk choklad
- 0,5 dl kakao
- 1 dl florsocker
- 150 g mandelmassa
- 0,5 dl hallonsylt
- 0,5 dl punsch, rom eller kaffe (eller vatten + punscharom)
- chokladströssel eller kakao
Gör så här:
- Steg 1 (har du redan en sockerkaka – hoppa till steg 2): Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker till ett vitt skum.
- Blanda i potatismjöl och bakpulver var för sig. Häll blandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
- Häll smeten på en ugnsplåt med kant täckt med bakplåtspapper. Baka i ugn i 5-7 minuter.
- Vänd sen kakan på sockrat bakplåtspapper och låt svalna.
- Steg 2: Mixa sockerkakan slät i en matberedare.
- Smält smör och choklad i en kastrull på medelhög värme.
- Blanda chokladsmöret, kakao, florsocker, mandelmassa, hallonsylt och vätskan i sockerkakssmulet. Mixa till en slät smet och ställ i kylen för att stelna.
- Rulla ut smeten till en avlång längd. Skär i 30 stycken bitar och rulla till avlånga bakelser, som potatisar. Du kan också rulla dem till bollar.
- Rulla bakelserna i chokladströssel eller pudra dem med kakao.
- Förvara bakelserna på ett fat eller i pappersformar i kylen.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.