Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 maj

Finska potatisbakelser

På anrika Fazer café i Helsingfors har dessa läckerheter serverats sen sent 1800-tal. Låt dig förtjusas av sockerkaka, len mandelmassa, choklad och hallonsylt.

 De här bakelserna är försvinnande goda och perfekta till gofikat!
De här bakelserna är försvinnande goda och perfekta till gofikat!

Namnet har de här bakelserna fått på grund av sin avlånga form – men du kan också forma dem till klassiska bollar. Och om du inte använder överbliven sockerkaka kan du baka en ny på potatismjöl.

Rulla bakelserna i chokladströssel eller pudra kakao över dem. Servera till kaffet och trollbind dina gäster!

Finska potatisbakelser

Skriv ut

Ingredienser:

  • 300 g färdig sockerkaka eller:
  • Sockerkaka:
  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Du behöver också:
  • 100 g smör
  • 100 g mörk choklad
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl florsocker
  • 150 g mandelmassa
  • 0,5 dl hallonsylt
  • 0,5 dl punsch, rom eller kaffe (eller vatten + punscharom)
  • chokladströssel eller kakao

Gör så här:

  1. Steg 1 (har du redan en sockerkaka – hoppa till steg 2): Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker till ett vitt skum.
  2. Blanda i potatismjöl och bakpulver var för sig. Häll blandningen i äggsmeten och rör till en jämn smet.
  3. Häll smeten på en ugnsplåt med kant täckt med bakplåtspapper. Baka i ugn i 5-7 minuter.
  4. Vänd sen kakan på sockrat bakplåtspapper och låt svalna.
  5. Steg 2: Mixa sockerkakan slät i en matberedare.
  6. Smält smör och choklad i en kastrull på medelhög värme.
  7. Blanda chokladsmöret, kakao, florsocker, mandelmassa, hallonsylt och vätskan i sockerkakssmulet. Mixa till en slät smet och ställ i kylen för att stelna.
  8. Rulla ut smeten till en avlång längd. Skär i 30 stycken bitar och rulla till avlånga bakelser, som potatisar. Du kan också rulla dem till bollar.
  9. Rulla bakelserna i chokladströssel eller pudra dem med kakao.
  10. Förvara bakelserna på ett fat eller i pappersformar i kylen.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen