Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 april

Finska struvor

På finska heter dessa struvor tippaleipä och bakas av tradition till valborg eller 1 maj.

 Struvorna pudras med florsocker och serveras med finsk mjöd.
Struvorna pudras med florsocker och serveras med finsk mjöd. FOTO: Mostphotos

Finska struvor är en sötsak med anor. Vill du vara riktigt traditionell ska du servera dina tippaleivät med finsk kolsyrad mjöd!

Läs också: Memma – klassisk finsk påskdessert

Finska struvor

Skriv ut

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 1-2 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tesked citronskal, rivet
  • Till fritering
  • ca 1 liter olja
  • Till garnering
  • florsocker

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till degen i en skål.
  2. Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Oljan måste vara minst 7 cm hög.
  3. Testa värmen (170-180 grader) på oljan genom att lägga i en liten bit bröd. Brödet ska bli brunt inom 1-2 minuter. Akta dig för överhettning och håll oljan under ständig uppsikt!
  4. Skeda ned degen i en spritspåse, eller i en tom och ren flaska för salladsdressing eller ketchup. Storleken på pipens öppning ska vara ca 3 mm, då blir den spritsade degen ungefär lika tjock som kokt spagetti.
  5. Sänk ned en slev eller hålslev i kastrullen. Spritsa försiktigt ned smeten i skeden i en tunn remsa. Ringla smeten till ett fågelbo. Obs! Akta så att spritspåsen eller flaskan inte kommer i kontakt med oljan.
  6. När struvan har blivit vackert gyllenbrun, vänd på den med hjälp av sleven så att andra sidan också bakas. Du kan göra 2-3 struvor åt gången i kastrullen.
  7. Plocka upp struvorna med sleven och lägg dem att rinna av på ett hushållspapper.
  8. Lägg struvorna på ett serveringsfat och pudra över florsocker.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen