Recept 25 april 2019
Finska struvor
På finska heter dessa struvor tippaleipä och bakas av tradition till valborg eller 1 maj.
Finska struvor är en sötsak med anor. Vill du vara riktigt traditionell ska du servera dina tippaleivät med finsk kolsyrad mjöd!
Läs också: Memma – klassisk finsk påskdessert
Finska struvor
Skriv ut
Ingredienser:
- 4 ägg
- 1-2 msk socker
- 1/2 tsk salt
- 2 dl mjölk
- 4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tesked citronskal, rivet
- Till fritering
- ca 1 liter olja
- Till garnering
- florsocker
Gör så här:
- Blanda alla ingredienser till degen i en skål.
- Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull. Oljan måste vara minst 7 cm hög.
- Testa värmen (170-180 grader) på oljan genom att lägga i en liten bit bröd. Brödet ska bli brunt inom 1-2 minuter. Akta dig för överhettning och håll oljan under ständig uppsikt!
- Skeda ned degen i en spritspåse, eller i en tom och ren flaska för salladsdressing eller ketchup. Storleken på pipens öppning ska vara ca 3 mm, då blir den spritsade degen ungefär lika tjock som kokt spagetti.
- Sänk ned en slev eller hålslev i kastrullen. Spritsa försiktigt ned smeten i skeden i en tunn remsa. Ringla smeten till ett fågelbo. Obs! Akta så att spritspåsen eller flaskan inte kommer i kontakt med oljan.
- När struvan har blivit vackert gyllenbrun, vänd på den med hjälp av sleven så att andra sidan också bakas. Du kan göra 2-3 struvor åt gången i kastrullen.
- Plocka upp struvorna med sleven och lägg dem att rinna av på ett hushållspapper.
- Lägg struvorna på ett serveringsfat och pudra över florsocker.