Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 30 juni 2017

Fläderchampagne – läskande och god

Spara den ljuvliga fläderdoften på flaska. Så här gör du en festlig och bubblig fläderchampagne.

 Fläderchampagne att skåla in sommaren med. Foto: Katarina Ekeström
Fläderchampagne att skåla in sommaren med. Foto: Katarina Ekeström

Receptet kommer från Lands matskribent Katarina Ekström, fler goda recept och utförliga beskrivningar hittar du på hennes blogg.

Läs också: Så gör du saft av fläderblommor

Fläderchampagne

Skriv ut

Ingredienser

  • 15-20 klasar fläderblom
  • 2 ½ dl vitt strösocker
  • 1 msk opastöriserad äppelcidervinäger
  • 2 liter vatten
  • 1 ekologisk citron (obs! Eko är viktigt här)

Gör så här:

  1. Inspektera den doftande blomsterhögen. Eventuella insekter ska bort, men du ska absolut inte skölja blommorna. Vi vill inte mista en enda av de viktiga mikroorganismerna.
  2. Jag klipper bort det mesta av det gröna och lägger blommorna tillsammans med socker, vinäger och vatten i en glasburk.
  3. Riv i det yttersta gula skalet av citronen, som (tjat, tjat) ska vara ekologisk, och pressa i citronsaften.
  4. Fäst en ren duk över öppningen på burken och ställ den på kylen. Låt stå i två dagar.
  5. Sila, fyll i petflaskor och sätt på lock. Lämna några centimeter eftersom trycket ökar när det börjar bildas kolsyra. Petflaskor eller inte kan diskuteras, men jag vill inte riskera att flaskorna exploderar. Dessutom återanvänder jag dem. Använder du glas så måste flaskan pysas, det vill säga öppnas för att lätta på trycket.
  6. Låt flaskorna stå framme för att främja kolsyrebildning. Känn på flaskorna som blir stumma och hårda när processen tagit fart. Min erfarenhet är att det tar ett par dagar, ibland tre.
  7. Förvara sedan i kyl. Drycken håller sig ett par månader i kylen.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen