Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 16 oktober 2018

Fläskkarré från Bourgogne

Mustig fläskkarré på rökt fläsk, smålök, färska champinoner och rödvin smaksätter den här franska grytan med puylinser.

 Bourgogne ligger i Frankrikes inland.
Bourgogne ligger i Frankrikes inland. FOTO: Ove Lindfors

Kokt potatis eller potatismos passar bra att servera men den mustiga grytan. Ett tips är att låta löken ligga en stund i varmt vatten så går den lättare att skala.

Läs också: Grillad fläskkarré med körsbärspotatis – och ett glas rött

Fläskkarré från Bourgogne

Ingredienser: (4 portioner)

  • 1 kg benfri fläskkarré
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör
  • salt
  • nymald peppar
  • 1 flaska rödvin, 75 cl
  • 5 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • 2 dl puylinser
  • 200 g smålök eller steklök
  • 200 g färska champinjoner
  • 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • hackad persilja

Gör så här:

  1. Skär köttet i mindre bitar, 3x3 centimeter. Strimla fläsket. Hacka vitlöken.
  2. Bryn fläsket i en liten klick smör i en gryta. Lyft upp fläsket.
  3. Lägg ner köttet i grytan och bryn det, tillsätt eventuellt mer smör. Låt vitlöken fräsa med mot slutet. Krydda med salt och peppar.
  4. Häll på hälften av vinet och låt det koka in utan lock. Tillsätt resten av vinet, vatten, fond och kryddor.
  5. Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, cirka 1 1/4 timme.
  6. Tillsätt linserna när cirka 40 minuter av koktiden återstår.
  7. Skala smålöken under tiden. Bryn dem och champinjonerna i smör. Lägg ner lök och champinjoner i grytan när cirka 15 minuter av koktiden återstår.
  8. Smaka av med vinäger, honung, salt och peppar. Strö över hackad persilja.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen