Recept 16 oktober 2018
Fläsklägg med äpple- och pepparrotskräm
En härlig vinterrätt med frisk smak av äppelsorten Ingrid Marie.
Rött och grant. Så ska ett riktigt vinteräpple se ut. Gamla kära Ingrid Marie har vad som krävs. Inte minst när det gäller smaken. Till detta recept föreslår vi därför att du använder just den sorten.
Läs också: Äppelkaka med kardemummaströssel
Fläsklägg med äpple- och pepparrotskräm
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 500 g rimmad fläsklägg
- 1/2 dl spad från kokningen av fläskläggen
- 50 g smör
- 2 bananschalottenlökar, skivade
- Ingrid Marie- och pepparrotskräm
- 2 äpplen – Ingrid Marie, skalade, urkärnade och skurna i bitar
- 1/2 bananschalottenlök, fint hackad
- 1 tsk socker
- 1 msk nyriven pepparrot
- 2 msk olivolja
- salt
Gör så här:
- Koka fläskläggen, låt den svalna, spara en halv deciliter av kokspadet. Plocka köttet i små bitar från benen, det ska bli cirka 200 gram.
- Bryn smöret i en kastrull, passa så att det inte bränns. Tillsätt lökskivorna och koka tills de är mjuka. Lägg i kött och kokspad, koka ihop tills det blir en fin slarvsylta.
- Ingrid Marie- och pepparrotskräm. Koka äppelbitarna i en kastrull med olivolja och socker tills de är mjuka. Tillsätt riven pepparrot, mixa med stavmixer, smaka av med salt och eventuellt mer socker. Servera krämen till köttet.