Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 4 oktober 2018

Fläskrulle med rostad sötpotatis

Rulle på fläsksida med inkokta plommon, pumpakräm och rostad sötpotatis är en lyxig rätt att bjuda på till middag.

 Festlig fläskrulle med inkokta plommon och pumpakräm.
Festlig fläskrulle med inkokta plommon och pumpakräm. FOTO: Niklas Kämpargård

Känns det läskigt att ta ut svängarna i köket? Räds inte! Här får du steg för steg det stöd du behöver för att laga en festlig rätt som dina gäster eller din älskling sent kommer att glömma.

Läs också: Fredagspasta med rimmat fläsk och brynt spetskål

Fläskrulle med rostad sötpotatis

Skriv ut

Ingredienser: (4 personer)

  • 1 kg svålfri fläsksida
  • 6 plommon
  • ½ citron
  • 1-2 kvistar rosmarin
  • Salt och nymortlad svartpeppar
  • Pumpakräm
  • 1st (500 gram) butternutpumpa Cucurbita moschata. Det går även med vanlig pumpa.
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ schalottenlök.
  • 3 kvistar timjan
  • 1 msk crème fraiche
  • salt och nymortlad svartpeppar
  • Inkokta plommon
  • 6 plommon
  • ¾ dl socker
  • ½ dl vatten
  • 3 msk vinäger
  • ½ vaniljstång
  • 1-2 kanelstång
  • ½ kvist rosmarin
  • Rostad sötpotatis
  • 4 sötpotatisar
  • olivolja
  • salt och nymortlad peppar

Gör så här:

  1. Fläskrulle:
  2. Lägg ut köttet på en bänk och gör ett rutmönster i fettet med en kniv. Gnid in sidan rikligt med salt.
  3. Fördela urkärnade, tärnade plommon, citronsaft och rosmarin på köttsidan. Rulla ihop hela paketet och bind samman med garn.
  4. Tillred långsamt köttet i ugnen (120 grader) tills innertemperaturen är 82 grader (4-5 timmar). Du kan också förbereda köttet någon dag i förväg och förvara fläskrullen i kylskåp.
  5. Sila av skyn och tillsätt 2 dl vatten och koka upp till en ljuvlig sky. Låt sjuda i fem minuter.
  6. Pumpakräm:
  7. Skala och dela pumpan. Gröp ur kärnhuset.
  8. Blanda vitlök, schalottenlök (skivad) och timjan och placera blandningen i det urgröpta kärnhuset.
  9. Lägg ihop de båda pumpahalvorna och linda in i folie. Baka, mitt i ugnen (230 grader) i 45-60 min.
  10. Ta ur timjankvistarna och mixa pumpahalvorna till en slät puré. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  11. Inkokta plommon:
  12. Koka upp lagen bestående av socker, vatten, vinäger, vaniljstång, kanelstång och rosmarin.
  13. Lägg i plommonen (klyftade) och sjud i ett par minuter. Häll upp i en bunke eller burk och låt svalna. Kyl de inkokta plommonen.
  14. Rostad sötpotatis:
  15. Tvätta och dela varje sötpotatis i 8 delar. Krydda med olja, salt och peppar.
  16. Baka mitt i ugnen (250 grader) i cirka 30 minuter.

Recept: Martin Dacke

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen