Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 mars 2018

Äggtoddy med maräng

Smaksätt äggtoddyn med mango och toppa med en italiensk maräng – vips så har du en läcker dessert till påsken!

 Servera äggtoddyn i portionsglas – ett enkelt knep för att lyxa till vilken dessert som helst!
Servera äggtoddyn i portionsglas – ett enkelt knep för att lyxa till vilken dessert som helst! FOTO: Katarina Ekeström

I grunden är det här en enkel dessert som endast kräver två ingredienser, skapat av Lands bloggare Katarina Ekeström. De flesta har dem dessutom hemma – ägg och socker.

Med några enkla knep förvandlas toddyn till en superenkel dessert som även en nybörjare i köket klarar av.

Läs också: Krämig rödbetsgratäng med fetaost

Äggtoddy med maräng

Skriv ut

Ingredienser (6 pers)

  • Italiensk maräng:
  • 300 g socker
  • 100 g vatten
  • 150 g äggvita (ca 5 st men bäst är att plocka fram vågen)
  • Toddy:
  • 5 äggulor
  • 5 msk socker
  • Smaksättning:
  • 1 fint tärnad mogen mango
  • 1 lime, rivet skal + pressad saft
  • aningen socker
  • lite kokos eller riven vit choklad

Gör så här

  1. Vi börjar från slutet. Blanda den riktigt fint tärnade mangon med lite pressad lime och socker. Låt mangons naturliga sötma styra hur mycket socker du tar. Det här ska vara mer fruktigt än sött. Ställ åt sidan.
  2. Koka upp socker och vatten. Bäst är att kolla temperaturen med en termometer. När lagen är 110 grader är det lagom att vispa äggvitorna i en absolut ren skål till ett vitt fast skum.
  3. När termometern visar 120 grader häller du lagen i en stråle ner i äggvitorna samtidigt som du vispar på låg hastighet. När allt är i höjer du hastigheten under en minut för att sedan sänka igen och fortsätta vispa tills marängen svalnat. Det tar en stund.
  4. Har du ingen termometer så är mitt tips att hälla på lagen när den kokat ihop så att den fått en något seg konsistens. Häller du upp en droppe på ett fat så ska den bli lite seg när den stelnar.
  5. Ställ den svala marängen i kylen under tiden som du vispar äggulor och socker till toddyn. Det ska bli en pösig och len toddy.
  6. Häll upp toddyn i små glas. Inte för mycket. Lägg på en eller ett par skedar av frukten och spritsa en fin marängtopp ovanpå. Strö över lite rivet limeskal och eventuellt lite riven vit choklad eller kokos. Låt inte stå för länge innan du serverar.

Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen