Recept 17 oktober 2018
Focaccia i långpanna
Du kan toppa din focaccia med vilka torkade örter du vill. Här är ett recept på en variant fylld med tomater och oliver.
Skiva gärna upp och stoppa in brödet i frysen. Plocka fram några bitar nästa gång du äter soppa eller när det vankas helgbrunch. En focaccia bakad i långpanna räcker länge!
Läs också: Mums i långpanna! Vinbärsrutor med mandel och vit choklad
Focaccia i långpanna
Skriv ut
Ingredienser: (20 bitar)
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- ½ dl olivolja
- 2 msk honung
- 1 tsk flingsalt
- 6–7 dl vetemjöl special
- Fyllning
- 6–7 cocktailtomater
- 1 dl svarta oliver
- 1–2 små rödlökar
- knappt ½ dl olivolja
- 3 tsk flingsalt
- 1 tsk färsk rosmarin, mortlad
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt, 37 grader. Lös upp jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, honung och salt. Blanda i mjölet.
- Arbeta ihop till en lös och smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
- Klä en långpanna, cirka 25 x 35 cm, med bakplåtspapper. Häll ut degen och tryck ut den, med mjölade händer. Låt den jäsa under bakduk i 30 min.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Gör hål i degen och tryck ner halverade tomater, oliver och rödlöksklyftor. Ringla över oljan. Mortla rosmarin med 2 tsk flingsalt. Strö blandningen jämnt över degen. Strö på 1 tsk extra flingsalt.
- Grädda brödet mitt i ugnen i 10–12 min. Låt svalna och skär det i portionsbitar.