Recept 1 september
Fransk tomatpaj
Klassisk fransk paj med smak av tomat och ost och lite senap som extra krydda. Oemotståndlig!
Receptet är skapat av kokboksförfattaren Julia Tuvesson som gett sig i kast med det godaste som finns, tomater! Smakrikt, hemtrevligt och lätt att laga.
Läs också: Prästostpaj med gravad lax
Fransk tomatpaj med dijonsenap och comté
Skriv ut
Ingredienser (6 personer)
- Pajdeg
- 125 g rumsvarmt smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl finriven ost av lagrad sort
- 2 msk kallt vatten
- salt
- Fyllning
- 450 g små tomater, t.ex. körsbärstomater
- 2 gula lökar, strimlade
- 1–2 msk dijonsenap
- 3 dl riven lagrad ost, t.ex. comté eller lagrad cheddar
- 2–3 tsk torkad Herbes de Provence smör och olivolja till stekning
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med att göra degen genom att arbeta ihop smör, mjöl, salt, ost och lite vatten med händerna. Du kan även göra detta i en mixer om du vill. Plasta in och låt stå kallt i cirka 10 minuter.
- Dela tomaterna på längden och lägg i ett durkslag. Salta lite grann.
- Stek löken i smör och olivolja i en stekpanna tills den blivit riktigt mjuk och gyllene, i cirka 20 minuter.
- Tryck ut pajdegen i en form och nagga den med en gaffel. Sätt in i ugnen och låt den förgräddas i cirka 10 minuter. Ta ut formen.
- Sänk värmen till 175 grader. Bred ett lager dijonsenap på det förgräddade pajskalet. Toppa med den karamelliserade löken samt den rivna osten.
- Strö över herbes de Provence samt svartpeppar.
- Lägg på de halverade tomaterna med den skurna sidan uppåt.
- Placera i mitten av ugnen och låt baka tills tomaterna smält ihop, i cirka 45 minuter.
- Låt svalna lite.
- Servera pajen ljummen tillsammans med en god grönsallad.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.