Recept 22 oktober 2018
Frisk citronpaj
En frisk och syrlig citronpaj med god botten av mördeg. Smakar gott tillsammans med vispgrädde eller vaniljglass.
Den här pajen smakar mer som en lätt sockerkaka. Du behöver en matberedare för att arbeta in citronsaften så att smeten inte skär sig. Pajen är frisk och trivs bra med grädde eller glass.
Läs också: Banoffepaj med bananer och kolasås
Frisk citronpaj
Skriv ut
Ingredienser: (10-12 bitar)
- Mördeg
- 180 g mjöl
- 135 g osaltat smör, kylskåpskallt, i tärningar
- 3 msk kallt vatten
- Fyllning
- 75 g osaltat smör, rumstempererat
- 150 g strösocker
- 5 äggulor + 5 äggvitor
- 4 msk mjöl, siktat
- rivet skal och saft av 4 citroner, 1 1/4 dl saft
- Servering
- florsocker
- vispad grädde eller vaniljglass
Gör så här:
- Mördeg: Häll mjöl i en matberedare, tillsätt därefter smöret och kör till en konsistens av små smulor. Tillsätt 3 msk kalt vatten, pulsa några gånger så att smeten blir till en boll. Knåda ihop degen och låt vila en halvtimme i kylen.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till 4 mm tjocklek. Lägg degen i en pajform, 25 cm i diameter med lite högre kant, och ställ i kylen i 15 minuter.
- Värm ugnen till 180 grader. Pricka pajbotten med en gaffel och grädda den i 15 minuter.
- Fyllning: Lägg smör och socker i en matberedare och kör till en grynig massa. Tillsätt äggulor och blanda väl. Häll därefter i mjölet och kör hastigt. Tillsätt citronsaft och skal medan maskinen går. Lägg över i en bunke.
- Vispa äggvitorna i en annan bunke till lätt och luftig konsistens och vänd varsamt ner i citronblandningen. Skeda upp i pajskalet och baka det i den nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter till gyllene färg.
- Täck eventuellt med folie om pajen blir för mörk. Låt pajen svalna eller kallna helt inför serveringen. Bjud pajen med siktat florsocker och en klick vispgrädde eller glass.