Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 oktober 2018

Frisk citronpaj

En frisk och syrlig citronpaj med god botten av mördeg. Smakar gott tillsammans med vispgrädde eller vaniljglass.

 Pajen ska bli gyllengul i färgen.
Pajen ska bli gyllengul i färgen. FOTO: Istock

Den här pajen smakar mer som en lätt sockerkaka. Du behöver en matberedare för att arbeta in citronsaften så att smeten inte skär sig. Pajen är frisk och trivs bra med grädde eller glass.

Läs också: Banoffepaj med bananer och kolasås

Frisk citronpaj

Skriv ut

Ingredienser: (10-12 bitar)

  • Mördeg
  • 180 g mjöl
  • 135 g osaltat smör, kylskåpskallt, i tärningar
  • 3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 75 g osaltat smör, rumstempererat
  • 150 g strösocker
  • 5 äggulor + 5 äggvitor
  • 4 msk mjöl, siktat
  • rivet skal och saft av 4 citroner, 1 1/4 dl saft
  • Servering
  • florsocker
  • vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här:

  1. Mördeg: Häll mjöl i en matberedare, tillsätt därefter smöret och kör till en konsistens av små smulor. Tillsätt 3 msk kalt vatten, pulsa några gånger så att smeten blir till en boll. Knåda ihop degen och låt vila en halvtimme i kylen.
  2. Kavla ut degen på mjölat bakbord till 4 mm tjocklek. Lägg degen i en pajform, 25 cm i diameter med lite högre kant, och ställ i kylen i 15 minuter.
  3. Värm ugnen till 180 grader. Pricka pajbotten med en gaffel och grädda den i 15 minuter.
  4. Fyllning: Lägg smör och socker i en matberedare och kör till en grynig massa. Tillsätt äggulor och blanda väl. Häll därefter i mjölet och kör hastigt. Tillsätt citronsaft och skal medan maskinen går. Lägg över i en bunke.
  5. Vispa äggvitorna i en annan bunke till lätt och luftig konsistens och vänd varsamt ner i citronblandningen. Skeda upp i pajskalet och baka det i den nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter till gyllene färg.
  6. Täck eventuellt med folie om pajen blir för mörk. Låt pajen svalna eller kallna helt inför serveringen. Bjud pajen med siktat florsocker och en klick vispgrädde eller glass.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen