Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 7 december

Friterad risgrynsgröt – tomtens godaste efterrätt!

Fritera tomtens risgrynsgröt? Ja, det går! Och det blir faktiskt väldigt gott till efterrätt på julens alla tillställningar.

 Servera den friterade risgrynsgröten med jordgubbssylt.
Servera den friterade risgrynsgröten med jordgubbssylt. FOTO: Istock

Söt risgrynsgröt som doppas i pannkakssmet och friteras frasig i matolja låter helt galet. Fritösen har härmed tagit sig in i det allra heligaste – och vi älskar det.

Servera de knasiga bollarna med jordgubbssylt och du kommer slå knockout på alla julgäster.

Läs också: Friterad munksemla – den godaste semlan

Friterad risgrynsgröt

Ingredienser:

  • Risgrynsgröt
  • 2 dl grötris (rundkornigt ris)
  • 4 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • socker
  • Pannkakssmet
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • Fritering
  • 5 dl matolja
  • 1 dl socker
  • 2 tsk kanel
  • Servering
  • jordgubbssylt

Gör så här:

  1. Risgrynsgröten: Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
  2. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp och låt svälla på svag värme under lock i 30 minuter. Gröten ska vara fast nog att forma till bollar. Smaka av med socker.
  3. Låt gröten svalna och forma sedan bollar av den. Ställ in bollarna i frysen i minst en timme.
  4. Pannkakssmeten: Blanda äggen med hälften av mjölken, mjölet och salt i en skål.
  5. Vispa smeten klumpfri och späd med resten av mjölken. Låt svälla en stund.
  6. Bollarna: Ta ut bollarna ur frysen. Doppa dem i pannkakssmeten två gånger.
  7. Hetta upp oljan till 170 grader.
  8. Fritera bollarna i omgångar i 2-4 minuter, tills de fått gyllenbrun färg.
  9. Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper.
  10. Blanda socker och kanel.
  11. Vänd de friterade bollarna i sockerblandningen. Låt dem svalna en aning.
  12. Servera med jordgubbssylt.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen