Recept 7 december 2018
Friterad risgrynsgröt – tomtens godaste efterrätt!
Fritera tomtens risgrynsgröt? Ja, det går! Och det blir faktiskt väldigt gott till efterrätt på julens alla tillställningar.
Söt risgrynsgröt som doppas i pannkakssmet och friteras frasig i matolja låter helt galet. Fritösen har härmed tagit sig in i det allra heligaste – och vi älskar det.
Servera de knasiga bollarna med jordgubbssylt och du kommer slå knockout på alla julgäster.
Läs också: Friterad munksemla – den godaste semlan
Friterad risgrynsgröt
Skriv ut
Ingredienser:
- Risgrynsgröt
- 2 dl grötris (rundkornigt ris)
- 4 dl vatten
- 1 kanelstång
- 0,5 tsk salt
- 7 dl mjölk
- socker
- Pannkakssmet
- 4 ägg
- 4 dl mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- Fritering
- 5 dl matolja
- 1 dl socker
- 2 tsk kanel
- Servering
- jordgubbssylt
Gör så här:
- Risgrynsgröten: Koka upp ris, vatten, kanelstång och salt i en kastrull. Låt koka under lock på svag värme ca 10 minuter.
- Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp och låt svälla på svag värme under lock i 30 minuter. Gröten ska vara fast nog att forma till bollar. Smaka av med socker.
- Låt gröten svalna och forma sedan bollar av den. Ställ in bollarna i frysen i minst en timme.
- Pannkakssmeten: Blanda äggen med hälften av mjölken, mjölet och salt i en skål.
- Vispa smeten klumpfri och späd med resten av mjölken. Låt svälla en stund.
- Bollarna: Ta ut bollarna ur frysen. Doppa dem i pannkakssmeten två gånger.
- Hetta upp oljan till 170 grader.
- Fritera bollarna i omgångar i 2-4 minuter, tills de fått gyllenbrun färg.
- Ta upp bollarna med hålslev och lägg på hushållspapper.
- Blanda socker och kanel.
- Vänd de friterade bollarna i sockerblandningen. Låt dem svalna en aning.
- Servera med jordgubbssylt.