Recept 15 augusti 2022
Fruktkaka
Fruktkaka med lite mindre socker – perfekt fikabröd.
Receptet på den goda fruktkakan kommer från boken Hjärnhälsa av professorerna Miia Kivipelto och Mai-Lis Hellénius.
Professorerna tipsar!
Med frukten får vi i oss hälsosamma fibrer och mängder av vitaminer. Blodsockret stiger inte lika mycket som om vi åt samma mängd socker i form av rent socker. Rapsoljan ger kakan en fin och hälsosam fettkvalitet.
Läs också: Krämig morotssoppa
Fruktkaka
Skriv ut
Ingredienser (8–10 portioner )
- 200 g blandad torkad frukt i grova bitar
- 1 1/2 dl rårörsocker
- 2 1/2 dl vatten
- 1 dl rapsolja
- 3 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk pepparkakskrydda olja och ströbröd till formen
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg frukt, socker, vatten och olja i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10–15 minuter. Låt svalna. Häll blandningen i en skål och vispa i äggen.
- Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskrydda i en annan skål och rör ner det i fruktblandningen.
- Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform (cirka 1 1/2 liter) och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.