Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 juni 2018

Fryksta Trädgårdscafés bästa bärpaj-recept!

Kil

Nu är det högsäsong för fika i det gröna! Här är ett succérecept från Fryksta Trädgårdscafé i Värmland.

 En somrig bärpaj är gott till fikat ute i trädgården – men det här receptet blir lika bra med frysta bär.
En somrig bärpaj är gott till fikat ute i trädgården – men det här receptet blir lika bra med frysta bär. FOTO: Privat

Med ett fåtal utvalda kakor och smörgåsar lockar Sara Bodin Olsson många gäster till sin kaffeservering i trädgården, Fryksta trädgårdscafé (obs: extern länk).

Den startade hon för fem år sedan när hon flyttade tillbaka till sitt föräldrahem, ett hus från förra sekelskiftet i Kil i Värmland.

Bakverk med egna bär

Här får gästerna njuta av utsikten över sjön Fryken, vackra blomsterrabatter – och bakverk med bär och frukt från Saras egen trädgård, som hennes populära bärpaj.

– Den bakar jag ofta i trädgårdscaféet, men smakerna ändrar sig från vecka till vecka, allteftersom de olika bären mognar, säger hon.

– Jag använder alltid röda vinbär som bas, de ger en fin syrlighet. Sedan fyller jag på med röda och gula hallon, svarta vinbär, blåbär och björnbär, beroende på vad som finns att få tag i. Även frysta bär funkar.

Läs också: Smulpaj med blåbär och jordgubbar

Fryksta Trädgårdscafés bärpaj

Skriv ut

Ingredienser:

  • 175 g smör
  • 3 dl mjöl
  • 1 dl socker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 7-8 dl blandade bär (färska eller frysta) varav minst 4 dl röda vinbär och resten röda eller gula hallon, björnbär, blåbär, svarta vinbär o s v
  • 1 dl socker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt gallret mitt i ugnen och en djup plåt under den, på nedersta falsen, som kan fånga upp bärsaft om formen läcker.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant.
  3. Smält smöret, ta av grytan från värmen, rör i socker, mjöl och bakpulver. Blanda ihop till en pajdeg. Flytta över pajdegen till formen och låt svalna något.
  4. Kläm ut degen i formen, pajen blir bäst om du gör ganska tjocka kanter och jämn botten.
  5. Strö över bären och därefter sockret. Grädda i cirka 25 min.
  6. När pajen kommer ur ugnen kan du skära runt pajen med en plastkniv så är det lättare att lossa den från formen när pajen har svalnat.
  7. Servera med vispad grädde.

Recept: Sara Bodin Olsson

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen