Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 november

Fylld paprika med köttfärs

Matprofilen Zeina Mourtadas kokbok Veckans matsedel innehåller alla recept du behöver för att laga gott, enkelt och varierat. Här ger hon Fylld paprika en välförtjänt come back.

 Ungersk fylld paprika är en lättlagad rätt som funkar utmärkt för både vardag och fest.
Ungersk fylld paprika är en lättlagad rätt som funkar utmärkt för både vardag och fest. FOTO: Ulrika Ekblom

Ungersk fylld paprika med tomatsallad är ett lättlagat favoritrecept ur TV-kocken och matbloggaren Zeina Mourtadas kokbok Veckans matsedel.

Fylld paprika

Om man ska laga töltött (ungerska) paprika på äkta ungerskt vis ska man använda vit, spetsformad paprika, berättar Zeina. Den är tunnare och mildare i smaken än den vanliga paprikan. Men vanlig röd paprika passar också mycket bra, försäkrar hon.

Zeina tipsar!

Perfekt att göra rätten av risrester, använd då cirka 1 1/2 dl färdigkokt ris.

 Zeina Mourtadas inspirerande kokbok Veckans matsedel innehåller veckomenyer för alla smaker.
Zeina Mourtadas inspirerande kokbok Veckans matsedel innehåller veckomenyer för alla smaker. FOTO: Ulrika Ekblom

Läs också: Supergod bakad potatis

Ungersk fylld paprika med tomatsallad

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 portioner
  • 4 paprikor
  • Fyllning
  • 4 dl vatten
  • 1/2 dl basmati- eller jasminris
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 300 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 3 msk finhackad färsk persilja
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Tomatsås
  • 1 förpackning passerade tomater, cirka 400 g
  • 2 grönsaksbuljongtärningar upplösta i 2 dl kokhett vatten
  • 1 tsk strösocker
  • Ungersk tomatsallad
  • 2–3 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk raps- eller olivolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk finhackad färsk persilja
  • Servering
  • crème fraiche
  • bröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka upp vattnet till fyllningen i en kastrull, häll i riset och låt riset koka tills det har mjuknat en aning. Det tar cirka 10 minuter. Häll av vattnet.
  2. Finhacka lök och vitlök och lägg i en bunke. Tillsätt riset samt resten av ingredienserna till fyllningen och blanda noga.
  3. Skär bort stjälkänden på paprikorna och fyll sedan paprikorna med färsblandningen. Lägg paprikorna i en smord ugnsform.
  4. Blanda alla ingredienser till tomatsåsen och häll den över paprikorna. Ugnsstek mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Blanda vinäger, olja, socker och salt till tomatsalladen i en skål. Skär tomaterna i tunna klyftor och strimla löken tunt.
  5. Blanda ner alltsammans ihop med persiljan. Låt gärna stå en stund i kylen före servering. Servera paprikorna tillsammans med salladen, lite crème fraiche och nygräddat bröd.

Recept: Zeina Mourtada

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen