Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 juli

Gårdsrecept: Tomatrisotto med knaperstekt bacon

Svenska tomater med massor av smak. Det är grunden i det fantastiska receptet från Elleholms tomatodling i Blekinge.

 Elleholms lyxiga risotto med svenska tomater och bacontopping blir lätt en favoriträtt.
Elleholms lyxiga risotto med svenska tomater och bacontopping blir lätt en favoriträtt.

Thomas Lilja driver Elleholms tomatodling tillsammans med hustrun Carola.

Gården ligger strax utanför Karlshamn i Blekinge och soliga somrar är skörden nästan som i Spanien – fast utan bekämpningsmedel.

Här bjuder Thomas och Carola Lilja på gårdens specialrecept på en fantastiska tomatrisotto toppad med knaperstekt bacon.

Tomatrisotto med knaperstekt bacon

Ingredienser

  • 4 personer
  • 4 dl arborioris
  • 6 tomater
  • 1 gul lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1–2 msk olivolja
  • 7–8 dl hönsbuljong
  • 3 dl vitt torrt vin
  • 1 dl riven parmesanost (eller långlagrad svensk hårdost)
  • Salt och peppar
  • Topping
  • 1 pkt bacon
  • 50 gr ruccola
  • 100 gr plommontomater

Gör så här

  1. Koka upp buljongen och finhacka lök, vitlök och tomat.
  2. Fräs lök och tomat glansig i olivolja eller smakneutral rapsolja. Häll i vinet och låt koka upp. Sänk värmen, häll i riset och låt småputtra tills all vätska absorberats.
  3. Häll i buljong – lite i taget - precis så att riset täcks och fyll på med mer buljong efterhand som vätskan sugs upp. Riset är klart efter 20 minuter.
  4. Smaksätt med salt och peppar och tillsätt riven parmesanost. Blanda runt ordentligt. Låt svalna något under lock.
  5. Finskär baconen och stek på medelhög värme tills de blir gyllenbruna och lite hårda. Tillsätt tomaterna och låt dessa blir glansiga.
  6. Ta bort från spisen och vänd ner rucolan. Servera tillsammans med risotto. Gärna med en färsk sallad till.

Recept: Thomas och Carola Lilja

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen