Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 juni

Glaserad honungskaka med kamomill

Anna Billings Glaserade honungskaka med kamomill är en maffig mormorskaka. Saftig och smakrik.

 Färska ägg, honung och kamomill. Sommarens maffigaste sockerkaka gör du utan bakpulver.
Färska ägg, honung och kamomill. Sommarens maffigaste sockerkaka gör du utan bakpulver. FOTO: Carolina Romare

I Anna Billings recept från boken Alla hönsen hemma behövs inget bakpulver. Vitanet i de delade äggen ordnar volymen, bara du är noggrann med att sikta vetemjölet ordentligt, tipsar Anna Billing.

Utan bakpulver blir kakan lite tyngre, mindre smulig och smakar mer gammaldags.

Anna Billing tipsar!

• Kamomillteet till glasyren brygger du på torkade blommor eller tepåse. Egenplockad kamomill går också bra, då går det åt 1 deciliter blommor till 2 deciliter te för att aromen ska slå igenom.

• Om du vill göra en traditionell sockerkaka kan du byta ut honungen i kak­receptet mot 1 1/2 deciliter socker.

Läs också: Äggröra

Glaserad honungskaka med kamomill

Skriv ut

Ingredienser (15 bitar)

  • 3 ägg (rumstempererade)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 dl flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 175 g mjukt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • Glasyr
  • 50 g smör
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl råsocker
  • 1/2 dl kamomillte
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna med citronsaft och socker till styva toppar med elvisp eller i assistent. Skål och redskap ska vara absolut rena och fettfria. Vispa en stund innan du bör­jar tillsätta sockret, lite i taget.
  2. Vispa äggulorna med honung och salt i en annan skål. Klicka i det mjuka smöret och vispa jämnt.
  3. Sikta lite vetemjöl i taget genom en liten sil ner i skålen under fortsatt vispning tills smeten återigen är slät. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
  4. Häll smeten i en non stick­sockerkaksform med rör och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter eller tills kakan känns tillräckligt torr, använd prov­sticka. Låt stå och svalna en stund innan du stjälper upp den försiktigt på en plåt eller ugnssäkert fat.
  5. Koka ihop smör, honung, socker, te och salt i en liten kastrull ett par minuter. Pensla den färdiga kakan med glasyren i flera omgångar så att så mycket som möjligt sugs upp och ytan blir glansig och härlig.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen