Recept 11 juni 2021
Glaserad honungskaka med kamomill
Anna Billings Glaserade honungskaka med kamomill är en maffig mormorskaka. Saftig och smakrik.
I Anna Billings recept från boken Alla hönsen hemma behövs inget bakpulver. Vitanet i de delade äggen ordnar volymen, bara du är noggrann med att sikta vetemjölet ordentligt, tipsar Anna Billing.
Utan bakpulver blir kakan lite tyngre, mindre smulig och smakar mer gammaldags.
Anna Billing tipsar!
• Kamomillteet till glasyren brygger du på torkade blommor eller tepåse. Egenplockad kamomill går också bra, då går det åt 1 deciliter blommor till 2 deciliter te för att aromen ska slå igenom.
• Om du vill göra en traditionell sockerkaka kan du byta ut honungen i kakreceptet mot 1 1/2 deciliter socker.
Läs också: Äggröra
Glaserad honungskaka med kamomill
Skriv ut
Ingredienser (15 bitar)
- 3 ägg (rumstempererade)
- 1 msk citronsaft
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 dl flytande honung
- 1/2 tsk salt
- 175 g mjukt smör
- 3 dl vetemjöl
- Glasyr
- 50 g smör
- 1/2 dl flytande honung
- 1/2 dl råsocker
- 1/2 dl kamomillte
- 1 nypa salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Dela äggen i vitor och gulor. Vispa äggvitorna med citronsaft och socker till styva toppar med elvisp eller i assistent. Skål och redskap ska vara absolut rena och fettfria. Vispa en stund innan du börjar tillsätta sockret, lite i taget.
- Vispa äggulorna med honung och salt i en annan skål. Klicka i det mjuka smöret och vispa jämnt.
- Sikta lite vetemjöl i taget genom en liten sil ner i skålen under fortsatt vispning tills smeten återigen är slät. Vänd försiktigt ner äggvitorna.
- Häll smeten i en non sticksockerkaksform med rör och grädda i mitten av ugnen i 40 minuter eller tills kakan känns tillräckligt torr, använd provsticka. Låt stå och svalna en stund innan du stjälper upp den försiktigt på en plåt eller ugnssäkert fat.
- Koka ihop smör, honung, socker, te och salt i en liten kastrull ett par minuter. Pensla den färdiga kakan med glasyren i flera omgångar så att så mycket som möjligt sugs upp och ytan blir glansig och härlig.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.