Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 november 2018

Glaserade revbensspjäll med smakrik potatissallad

Rejält och mättande med massor av mustiga smaker. Håkan Larssons glaserade revbensspjäll med potatissallad passar perfekt i november. Ett kryddigt glas rött till – himmelskt!

 Håkan Larsson bjuder på glaserade revbensspjäll med tysk potatissallad och ett glas kryddigt rött. Underbart gott!
Håkan Larsson bjuder på glaserade revbensspjäll med tysk potatissallad och ett glas kryddigt rött. Underbart gott!

I den tyska potatissalladen är en del av oljan i dressingen utbytt mot buljong, vilket ger en lättare, syrlig och frisk smak – perfekt till mustigt kött som revbensspjäll. Salladen är godast ljummen, köttet bör vara nystekt men kan också göras i förväg och värmas i mikron. Rödkålen som fått bada i portvin och grädde kan stå klar och bara värmas på vid serveringen.

Håkan tipsar!

I stället för ugnsstekning kan spjället förkokas en halvtimme täckt med saltat vatten (1 tsk/liter vatten) med lite skivad lök och några svartpepparkorn. Glasera sedan som i receptet ovan.

Bästa vinet till

Ett lite lättare rödvin, gärna med trevlig kryddighet som står upp mot potatissallad och kål, passar fint till. Det får bli Pinot Noir från Chile i vänlig prisklass:

Casillero del Diablo Pinot Noir (6603), 79 kronor.

Pinot Noir Viña Laroche (2820), 89 kronor.

Alkoholfritt: Ölet 1981 Backyard Brew High-Wheeler, 12:50 kronor för 33 cl.Läs också: Ostgratinerade tunnbrödssnittar – makalöst goda!

Mangoglaserade spjäll med tysk potatissallad och portvinsstuvad rödkål

Skriv ut

Ingredienser

  • 4 personer
  • 1 1/4 kilo tjockskuret revbensspjäll
  • 2 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl mango chutney
  • Potatissallad
  • 800–1 000 g potatis, gärna små med tunt skal
  • 1 purjolök eller 1 knippe salladslök
  • ca 1 1/2 dl grovhackad gräslök
  • 1/2 dl kapris
  • 1 1/2 dl tärnad ättiks- eller saltgurka
  • Dressing
  • 1 tärning grönsaksbuljong
 + 1 dl kokande vatten

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk rapsolja

  • 1 msk fransk senap

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 krm svartpeppar
  • Stuvad rödkål
  • 200 g rödkål
  • 2 msk smör till stekning
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk rött portvin
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in spjället med salt och peppar. Stek det med bensidan upp i en ugnsfast form i cirka 1 timme.
  2. Dela stora fruktbitar i mango chutneyn och smält det hela i en kastrull så den blir lite rinnig. Pensla spjället på bensidan och stek det ytterligare ett par minuter. Vänd på det, pensla ymnigt på köttsidan och låt steka i 15–25 minuter till så ytan blir vackert glansig och benen lätt lossnar när du drar i dem (spjället är färdigstekt vid en innertemperatur på cirka 80 grader, men tål mer utan att bli torrt).
  3. Potatissallad Borsta potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
  4. Dressing Lös buljongtärningen i kokande vatten. Blanda ner vinäger, olivolja, senap, pressad vitlök och svartpeppar. Det ska smaka rejält, potatisen suger mycket smak.
  5. Skiva ner den nykokta potatisen i en skål, häll på dressingen och blanda runt. Låt potatisen svalna i marinaden en stund. Strimla purjon/salladslöken och hacka gräslöken och kaprisen grovt. Vänd ner det och tärnad gurka i potatisen.
  6. Stuvad rödkål Strimla kålen fint och fräs den på medelvärme i smör. Häll på grädde och portvin och koka ihop till lagom stuvningskonsistens – kålen ska ha spänst kvar. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer portvin.
  7. Skär upp spjället och servera med potatissallad och stuvad rödkål.

Recept: Håkan Larsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen