Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 13 mars 2017

Glöm klipulvret – 4 anledningar till att du ska plocka in dina nypon!

Tror du att nypon bara är till för soppa – och klipulver? Tänk om! En nyponbuske rymmer en hel hälsokostbutik – och dessutom ett helt delikatesskafferi!

FOTO: Istock, Mostphotos

Färska nypon kan du använda till så mycket gott – bland annat gelé och honung. Du kan självklart också plocka och torka dem inför vintern.

Rensa först!

Tänk på att rensa nyponen och ta bort fröna och allt ludd (du vet, det där festliga klipulvret..!) innanför skalet innan du torkar dem, så är det bara att använda när det blir dags.

Du rensar nypon genom att dela dem på hälften med en vass kniv och sedan ta ur fröna med en sked. Det kan underlätta om du fryser dem först.

Torka i ugn

Torkar nypon gör du enklast genom att lägga de delade halvorna på en plåt och låta dem stå i ugnen i ett par timmar på cirka 50 grader. Då kan du låta fröna sitta kvar – och sedan enkelt få bort dem genom att ”rulla” dem mellan två rena handdukar.

Nypon är väldigt nyttigt och finns att köpa i hälsokostaffärer som kosttillskott för exempelvis ledbesvär. En kopp nypon innehåller lika mycket c-vitaminer som 35-40 apelsiner! Dessutom innehåller de massor av andra antioxidanter. Så varför gå över ån efter vatten? Ta tillvara dessa höstens nyttiga läckerheter och laga något nytt!

1. Nyponhonung

Honey and dog rose flowers

Rensa 1 dl nypon och hacka dem smått. Lägg dem i en liten glasburk. Värm på en deciliter honung och häll sedan på nyponen. Rör om och låt stå i 2-3 dagar. Njut!

2. Nyponvinäger

Vinegar of apple

Ljuvlig smak till sallader med exempelvis äpplen eller kål. Och hur enkelt som helst! Häll upp 2 deciliter cidervinäger i en burk och tillsätt 1 dl nyponskal. Låt stå i 3-4 veckor. Sila av i ett melitta-filter och häll upp på en glasflaska och sätt på en kork.

3. Nyponte

rose hip tea

Dina torkade nypon kan du använda till te – gott både varmt och kallt. Använd någon matsked torkade nypon till ca 2-3 dl vatten. Koka upp i en kastrull och låt det sedan stå och dra i några minuter. Sila av och söta med honung om du vill!

4. Nypongelé

Autumn canning

Nypongelé är en delikatess du lätt imponerar på gästerna med! Gott till köttfärsbiffar – eller varför inte till en efterrätt som pannacotta!

Du behöver:
3 dl vatten
1 dl strö- eller syltsocker
1 dl hackade nyponskal – färska eller torkade
2 gelatinblad

Gör så här: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skölj av de rensade nyponskalen och grovhacka dem. Koka upp vatten och socker. Häll i nyponskalen och låt allt sjuda i ca 15 minuter. Sila bort skalen. Lägg ner gelatinbladen i nyponsaften. Häll upp på burk och låt kallna.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen