Enkel lingonpaj
Rustika recept med rejäla ingredienser. Här får du ett fantastiskt gott recept på en lingonpaj, lika god under sensommaren som till adventsfikat.
Lokala råvaror efter säsong och riktigt smör och grädde. Så har man lagat mat i generationer på gården Marieberg i finska Ingå sex mil väster om Helsingfors.
Recepten har samlats i kokboken Tack för maten, mamma.
– Jag minns hur jag stod bredvid mamma vid spisen för att se hur hon gjorde, säger Carola Landers som ligger bakom bokens recept.
Förutom alla tidlösa recept och praktiska tips kring matlagning och hantering av råvaror varvas innehållet i boken med naturupplevelser, jakt, fiske och trädgårdsodling. Samma livsstil som har präglat livet på gården i generationer.
Lingonpaj
Ingredienser (6 personer)
- Botten
- 4 ½ dl vetemjöl
- 1 dl socker
- 3 tsk bakpulver
- 150g margarin
- 1 ägg
- 3 dl hela råa frusna lingon blandande med 1 dl socker
- Strössel
- 50 g smält smör
- 1 1/2 dl havregryn
- 1 dl socker
Gör så här:
- Smörj en liten långpanna eller ugnsfast form.
- Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela margarinet i blandningen.
- Vispa ägget lätt. Rör ihop till en fast smet.
- Tryck ut smeten i långpannan. Täck med lingon- och sockerblandningen.
- Smält smöret till strösslet. Blanda ner havregryn, socker och vaniljsocker.
- Bred blandningen ovanpå lingonen.
- Grädda i 200 grader ungefär 30 minuter.
- Ät som så eller servera med vaniljsås eller glass.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.