Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 12 november

Enkel lingonpaj

Rustika recept med rejäla ingredienser. Här får du ett fantastiskt gott recept på en lingonpaj, lika god under sensommaren som till adventsfikat.

 En enkel och snabb lingonpaj som höjer både humöret och energinivån.
En enkel och snabb lingonpaj som höjer både humöret och energinivån. FOTO: Daniela Andersson

Lokala råvaror efter säsong och riktigt smör och grädde. Så har man lagat mat i generationer på gården Marieberg i finska Ingå sex mil väster om Helsingfors.

Nu har recepten samlats i kokboken Tack för maten, mamma.

– Jag minns hur jag stod bredvid mamma vid spisen för att se hur hon gjorde, säger Carola Landers som ligger bakom bokens recept.

 Förutom traditionella recept innehåller boken Tack för maten, mamma av Daniela Andersson en mängd tips och råd om matlagning, odling och råvaror.
Förutom traditionella recept innehåller boken Tack för maten, mamma av Daniela Andersson en mängd tips och råd om matlagning, odling och råvaror. FOTO: Daniela Andersson

Förutom alla tidlösa recept och praktiska tips kring matlagning och hantering av råvaror varvas innehållet i boken med naturupplevelser, jakt, fiske och trädgårdsodling. Samma livsstil som har präglat livet på gården i generationer.

Lingonpaj

Skriv ut

Ingredienser (6 personer)

  • Botten
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 150g smör
  • 1 ägg
  • 3 dl hela råa frusna lingon blandande med 1 dl socker
  • Strössel
  • 50 g smält smör
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1 dl socker

Gör så här:

  1. Smörj en liten långpanna eller ugnsfast form.
  2. Blanda mjöl, socker och bakpulver. Finfördela smöret i blandningen.
  3. Vispa ägget lätt. Rör ihop till en fast smet.
  4. Tryck ut smeten i långpannan. Täck med lingon- och sockerblandningen.
  5. Smält smöret till strösslet. Blanda ner havregryn, socker och vaniljsocker.
  6. Bred blandningen ovanpå lingonen.
  7. Grädda i 200 grader ungefär 30 minuter.
  8. Ät som så eller servera med vaniljsås eller glass.

Recept Carola Landers

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen