Godaste efterrätten: Apple pie-glass med kaksmulor
Något av det godaste som finns är hemgjord glass. Möjligheterna att variera är oändliga, dessutom går det att frossa i schysta råvaror. Här får du ett recept att göra själv ur Elisabeth Johanssons bok Glass.
8–10 portioner
2 äpplen, skalade och tärnade
3 msk vatten
3 msk strösocker
½ tsk malen kanel
200 g färskost, t ex Philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
3 dl vispgrädde
½ tsk malen kanel
kaksmulor av ca 8 kakor (valfritt)
Äppelkompott:
1. Koka äppelbitarna i vattnet och tillsätt sockret. Låt sjuda ett par minuter. Dra av kastrullen från plattan och rör ner kanelen.
Färskostsglass:
1. Vispa ihop färskost, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt.
2. Vispa upp grädden och vänd ner den i smeten.
3. Vispa upp äggvitan i en separat skål och vänd ner den sist.
4. Blanda färskostsglass, äppelkompott och smulor i en form och ställ in i frysen. Låt stå minst 4–5 timmar.
5. Sätt på lock eller täck med plast om glassen ska sparas längre.
Läs också: Svalkande isglass – gör egna fläder- och päronpinnar
Läs också: Bjud på glass i stora lass – nyponglass med rostad müsli
Läs också: Glass utan glassmaskin – 4 fantastiska recept du måste prova