Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 september 2017

Koka egen grönsaksbuljong – 4 enkla steg

Bästa buljongen kokar du själv. Ett utmärkt sätt att ta vara på skörden. Så här gör du Bondens grönsaksbuljong.

 Buljong av egen skörd är en härlig lyx att njuta av hela vintern.
Buljong av egen skörd är en härlig lyx att njuta av hela vintern.

Att koka egen buljong är ett bra sätt att ta hand om köksträdgårdens fulingar. Oformliga grönsaker, knepiga lökar och köksträdgårdens kantstöttingar ger fantastisk smak även om de inte är supersnygga. Detta härliga recept kommer från Lands bloggare Niklas Kämpargård.

Tänk på!

Köpt buljong är ofta väldigt salt. Försök att minska saltkoncentrationen och bygg istället upp buljongens smaker av grönsaker, örter och kryddor. Det är bättre att salta lite mer när du verkligen lagar mat än att använda en alltför salt buljong från början.

Så fryser du in din buljong

Häll upp fonden i helt vanliga pappmuggar (fyll till knappt hälften), bättre än till exempel bakformar och iskuber. Sätt pappmuggarna i en större form (för att de inte ska välta) och sätt i frysen.

Glöm inte att märka muggen med vilken buljong den innehåller.

När du styckfryst muggarna kan du stapla dem i varandra utan risk för att muggarna fryser ihop. Förvara i en vanlig plastpåse i frysen.

Läs också: Steg för steg: Så gör du egen korv

Bondens grönsaksbuljong

Skriv ut

Ingredienser

  • 3-4 gula lökar (det funkar fint med både silver- och rödlök)
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 4-5 morötter
  • 1 näve bladselleri
  • salt och peppar efter smak och tycke
  • 2-3 lagerblad
  • 2-4 dl vitt vin (om du har en slatt över)
  • 1 näve persilja, koriander eller annat bladgrönt som du tycker om

Gör så här:

  1. Skölj och skala grönsakerna. Hacka örterna.
  2. Fräs alla grönsaker i olja, gärna tillsammans med en klick smör.
  3. Häll över grönsakerna i en gryta, fyll upp med vin, vatten (så att det täcker alla grönsaker) och kryddor.
  4. Låt buljongen koka i åtminstone en timme och sila sedan av grönsakerna. Koka upp på nytt och reducera (koka ihop) till önskvärd konsistens. Smaka av med salt och peppar. (Se ovan hur du fryser in din buljong.)

Recept: Niklas Kämpargård

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen