Recept 3 december 2014
Gör din egen nougat
Härliga smaker med lite tuggmotstånd. Vem kan motstå?
Italiensk nougat med mycket smak av honung.
Läs också: Alla recept om julbak du behöver!
Nougat med smak av honung
Skriv ut
Ingredienser
- 25–35 bitar
- 225 g flytande honung
- 175 g strösocker
- ½ dl vatten
- ½ msk glykos
- 1 äggvita
- 3 ½ dl blandade nötter (t ex pistasch), grovt hackade
- 1 dl maizena majsstärkelse
Gör så här
- Blanda honung, socker, vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull. Rör om då och då medan det kokar. Låt det koka tills en stektermometer visar 150 grader, ta bort kastrullen från värmen.
- Vispa äggvitan till ett hårt skum i en stor skål.
- Häll långsamt i den varma sockerlagen i en jämn stråle i äggviteskummet, samtidigt som du vispar på. Ju längre du vispar desto tjockare och vitare blir smeten. Konsistensen ska vara seg och tjock.
- Vänd ner nötterna i smeten med hjälp av en slev.
- Mjöla två bakplåtspapper med maizena. Fördela den varma smeten på de två papperna. Forma smeten till två ”limpor”, ca 30 cm långa. Låt svalna och skär i valfritt stora bitar. Pudra gärna över maizena så klibbar det inte.