Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 februari 2021

Gör egen gräddfil

Här får du fermenteringsmästaren Jenny Neikells superrecept på gräddfil. Extra gräddig och magiskt god.

 Hemgjord fermenteringsfavorit – extra gräddig gräddfil.
Hemgjord fermenteringsfavorit – extra gräddig gräddfil.

Normalt sett har gräddfil ganska låg fetthalt, men fördelen med att göra den själv är att man kan fläska på med mer fett och därmed mer smak, tycker Jenny Neikell.

Den här gräddfilen passar utmärkt till kall sås med örter och kryddor. Den är också god att söta med lite florsocker eller honung och servera till desserter eller färska bär.

Recepten kommer från Stora boken om fermentering av Jenny Neikell som också håller kurs i fermentering på land.se.

Gräddfil

Skriv ut

Ingredienser (till 2–3 deciliter)

  • 3 dl mjölk, ekologisk och ohomogeniserad (3 % fett)
  • 3 dl grädde, ekologisk (40 % fett)
  • 2 msk filmjölk, ekologisk (så färsk som möjligt, 3 % fett)

Gör så här

  1. Häll mjölken i en kastrull och värm den till 80 grader.
  2. Låt mjölken svalna till rumstemperatur, ungefär 20 grader. Blanda ner grädde och filmjölk.
  3. Sätt på ett lock och låt blandningen stå i rumstemperatur i ungefär 1 dygn.
  4. Ta fram en silduk med ställning, ställ en bunke under och häll i gräddfilen. Det går också att hälla gräddfilen i en ren köks- handduk och knyta ihop med ett snöre. Knyt fast snöret i ett handtag till ett köksöverskåp och ställ en bunke under. Låt gräddfilen rinna av ett par timmar till önskad konsistens. Ju längre den får rinna av, desto fastare blir den.
  5. Förvara gräddfilen i en burk med lock i kylskåpet. Den håller minst 1 vecka.

Recept: Jenny Neikell

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen