Recept 11 februari 2021
Gör egen gräddfil
Här får du fermenteringsmästaren Jenny Neikells superrecept på gräddfil. Extra gräddig och magiskt god.
Normalt sett har gräddfil ganska låg fetthalt, men fördelen med att göra den själv är att man kan fläska på med mer fett och därmed mer smak, tycker Jenny Neikell.
Den här gräddfilen passar utmärkt till kall sås med örter och kryddor. Den är också god att söta med lite florsocker eller honung och servera till desserter eller färska bär.
Recepten kommer från Stora boken om fermentering av Jenny Neikell som också håller kurs i fermentering på land.se.
Gräddfil
Skriv ut
Ingredienser (till 2–3 deciliter)
- 3 dl mjölk, ekologisk och ohomogeniserad (3 % fett)
- 3 dl grädde, ekologisk (40 % fett)
- 2 msk filmjölk, ekologisk (så färsk som möjligt, 3 % fett)
Gör så här
- Häll mjölken i en kastrull och värm den till 80 grader.
- Låt mjölken svalna till rumstemperatur, ungefär 20 grader. Blanda ner grädde och filmjölk.
- Sätt på ett lock och låt blandningen stå i rumstemperatur i ungefär 1 dygn.
- Ta fram en silduk med ställning, ställ en bunke under och häll i gräddfilen. Det går också att hälla gräddfilen i en ren köks- handduk och knyta ihop med ett snöre. Knyt fast snöret i ett handtag till ett köksöverskåp och ställ en bunke under. Låt gräddfilen rinna av ett par timmar till önskad konsistens. Ju längre den får rinna av, desto fastare blir den.
- Förvara gräddfilen i en burk med lock i kylskåpet. Den håller minst 1 vecka.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.