Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 september

Gör egen måltidsdryck av aroniabär

Aronia är en vanlig buske med nyttiga bär. Så här enkelt gör du frisk aroniadricka av bären. Bästa måltidsdrycken!

Passa på att plocka de hälsosamma bären av den vanliga busken och gör egen aroniadricka. Smaken är lite sträv, påminner om lingondricka, men passar utmärkt som måltidsdryck.

Receptet kommer från Petter Bergströms härliga bok Safthushållning. I receptet tipsar han om att använda slånaronia som är en korsning mellan svart aronia, den vanligaste sorten, och röd aronia.

Eftersom drycken är ganska svag så är det idé att göra mycket på en gång. Det här receptet innehåller 5 liter bär.

Aroniadryck

Skriv ut

Ingredienser:

  • 5 liter repade bär från slånaronia eller den vanligare svarta aronian
  • 1 liter rosenkvittenfrukter (15 st eller 500 g)
  • 2,5 liter vattten

Gör sså här:

  1. Skiva kvittenfrukterna (kärnorna kan vara kvar) och lägg dem i ett värmetåligt kärl tillsammans med aroniabären.
  2. Häll på kokhett vatten så det räcker bären. Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn och sila sedan av och koka upp vätskan.
  3. Häll tillbaka den uppkokade vätskan över bären och låt stå i 1 dygn till. Upprepa två gånger tills de har stått totalt 3 dygn.
  4. Förvara drickan svalt och drick upp den inom ett par veckor. Den går också bra att frysa in.

Petter bergström

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen