Recept 27 september 2021
Gör egen måltidsdryck av aroniabär
Aronia är en vanlig buske med nyttiga bär. Så här enkelt gör du frisk aroniadricka av bären. Bästa måltidsdrycken!
Passa på att plocka de hälsosamma bären av den vanliga busken och gör egen aroniadricka. Smaken är lite sträv, påminner om lingondricka, men passar utmärkt som måltidsdryck.
Receptet kommer från Petter Bergströms härliga bok Safthushållning. I receptet tipsar han om att använda slånaronia som är en korsning mellan svart aronia, den vanligaste sorten, och röd aronia.
Eftersom drycken är ganska svag så är det idé att göra mycket på en gång. Det här receptet innehåller 5 liter bär.
Aroniadryck
Skriv ut
Ingredienser:
- 5 liter repade bär från slånaronia eller den vanligare svarta aronian
- 1 liter rosenkvittenfrukter (15 st eller 500 g)
- 2,5 liter vattten
Gör sså här:
- Skiva kvittenfrukterna (kärnorna kan vara kvar) och lägg dem i ett värmetåligt kärl tillsammans med aroniabären.
- Häll på kokhett vatten så det räcker bären. Låt stå i rumstemperatur i 1 dygn och sila sedan av och koka upp vätskan.
- Häll tillbaka den uppkokade vätskan över bären och låt stå i 1 dygn till. Upprepa två gånger tills de har stått totalt 3 dygn.
- Förvara drickan svalt och drick upp den inom ett par veckor. Den går också bra att frysa in.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.