Gör egen mozzarella på en halvtimme
Mjölk, löpe och citron. Det är allt som behövs för att göra supergod mozzarella i ditt eget kök.
Det här behöver du:
4 liter svensk mjölk (ju fetare desto saftigare ost)
1,5 tsk citronsyra eller 0,5 dl citronsaft
1 tsk löpe (följ doseringen på flaskan)
En rostfri kastrull och matlagningstermometer
Läs också: Så gör du din egen keso
Så gör du:
Häll mjölken i kastrullen och tillsätt citronsyran utblandad med 2 dl kallt vatten eller citronsaften blandad med 1 dl vatten. Syran från citronen behövs för att göra ostmassan härligt töjbar.
Värm mjölken till 37 grader och tillsätt löpen. Rör om och låt blandningen stanna. Ta grytan från plattan och vänta en stund tills ostmassan börjar skilja sig från löpen. Det ser ut som på bilden nedan.
Använd en lång kniv och skär ostmassan i bitar. Det frigör mer av löpen från massan. Ställ tillbaka grytan på plattan och värm till 43 grader. Rör försiktigt under tiden.
Läs även: Så gör du egen crème fraiche
Ta grytan från värmen igen och rör försiktigt några minuter. Ta upp massan med hålslev och lägg i ett durkslag. Pressa försiktigt så att vasslen rinner av.
Nu kommer det roligaste av allt. Lägg massan i en mikrosäker skål och värm den i mikrovågsugnen på full effekt 1 minut.
Vassle avgår och smeten blir töjbar. Häll bort vasslen och knåda. Smeten ska vara så varm som fingrarna tål. Värm igen om den hinner svalna innan du format den till fina bollar.
Läs även: Så gör du egen yoghurt
Nu är mozzarellan klar. Kyl den gärna i isvatten. Ät direkt, spar i kylen några dagar eller frys. Släng inte vasslen, förresten. Den blir bra degvätska när du bakar bröd.