Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 19 oktober 2016

Gör egen mozzarella på en halvtimme

Mjölk, löpe och citron. Det är allt som behövs för att göra supergod mozzarella i ditt eget kök.

Det här behöver du:

4 liter svensk mjölk (ju fetare desto saftigare ost)
1,5 tsk citronsyra eller 0,5 dl citronsaft
1 tsk löpe (följ doseringen på flaskan)
En rostfri kastrull och matlagningstermometer

Så gör du:

Häll mjölken i kastrullen och tillsätt citronsyran utblandad med 2 dl kallt vatten eller citronsaften blandad med 1 dl vatten. Syran från citronen behövs för att göra ostmassan härligt töjbar.

Värm mjölken till 37 grader och tillsätt löpen. Rör om och låt blandningen stanna. Ta grytan från plattan och vänta en stund tills ostmassan börjar skilja sig från löpen. Det ser ut som på bilden nedan.

Land.se om hur du gör egen mozzarella. Foto: Kristina Bäckström.

Använd en lång kniv och skär ostmassan i bitar. Det frigör mer av löpen från massan. Ställ tillbaka grytan på plattan och värm till 43 grader. Rör försiktigt under tiden.

Land.se om hur du gör egen mozzarella.

Ta grytan från värmen igen och rör försiktigt några minuter. Ta upp massan med hålslev och lägg i ett durkslag. Pressa försiktigt så att vasslen rinner av.

Nu kommer det roligaste av allt. Lägg massan i en mikrosäker skål och värm den i mikrovågsugnen på full effekt 1 minut.

Vassle avgår och smeten blir töjbar. Häll bort vasslen och knåda. Smeten ska vara så varm som fingrarna tål. Värm igen om den hinner svalna innan du format den till fina bollar.

Land.se om hur du gör egen mozzarella.

Nu är mozzarellan klar. Kyl den gärna i isvatten. Ät direkt, spar i kylen några dagar eller frys. Släng inte vasslen, förresten. Den blir bra degvätska när du bakar bröd.

Land.se om hur du gör egen mozzarella. Foto: Kristina Bäckström.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen