Gör eget honungsgodis – tre toppengoda recept!
Godis av honung? Supergott! Land bjuder på tre recept från boken Honungsjul, gjord av elever och lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Dackeskolan i samarbete med Marita Delvert.
Eleverna på Dackeskolan i Mjölby har gjort det förr. Boken Honungsjul är den andra boken i ordningen som görs i samarbete mellan skolan och Sveriges Biodlares Riksförbund. Här får du tre fina recept på honungsgodis till jul!
Läs också: Mormors julkakor: 7 supergoda klassiker
Chokladbollar med fikon och aprikoser
1 1/2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
1 msk kakao
1 dl torkade fikon
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl honung
Rivet skal och saften av en stor apelsin
100 g riven 70 % choklad
1. Mixa nötterna i en matberedare.
2. Blanda i kakao, fikon, aprikoser, honung samt skalet och saften av apelsinen.
3. Sätt in den mjuka smeten en stund i kylen och riv chokladen.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i chokladen. Förvara kallt.
Krispigt nötbräck
1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl rårörsocker
150 g smör
1 dl honung
50 g choklad
1. Rosta solros- och pumpafrön i en stekpanna. Blanda dem med de grovhackade nötterna.
2. Koka socker, smör och honung i en tjockbottnad gryta tills blandningen uppnått 140 grader (cirka 20 minuter).
3. Häll blandningen över nöt- och fröblandningen på plåten och låt det stelna.
4. Smält chokladen i vattenbad och ringla över.
Chilinötter
1 halv röd chili
1/2 tsk chilipulver
4 dl blandade nötter
4 msk honung
3 msk vatten
Flingsalt, cirka 1 tsk
1. Rosta nötterna några minuter i en het panna.
2. Lägg i chili och chilipulver. Rör om.
3. Blanda i honung och vatten och värm tills vätskan torkat in.
4. Strö över flingsalt och rör om.
5. Fördela i små knäckformar och låt svalna.