Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 25 januari 2016

Gör eget honungsgodis – tre toppengoda recept!

Godis av honung? Supergott! Land bjuder på tre recept från boken Honungsjul, gjord av elever och lärare vid restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Dackeskolan i samarbete med Marita Delvert.

FOTO: Michael Isaksson

Eleverna på Dackeskolan i Mjölby har gjort det förr. Boken Honungsjul är den andra boken i ordningen som görs i samarbete mellan skolan och Sveriges Biodlares Riksförbund. Här får du tre fina recept på honungsgodis till jul!

chokladbollar-fikon

Chokladbollar med fikon och aprikoser

1 1/2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
1 msk kakao
1 dl torkade fikon
1 dl torkade aprikoser
1/2 dl honung
Rivet skal och saften av en stor apelsin
100 g riven 70 % choklad

1. Mixa nötterna i en matberedare.
2. Blanda i kakao, fikon, aprikoser, honung samt skalet och saften av apelsinen.
3. Sätt in den mjuka smeten en stund i kylen och riv chokladen.
4. Gör bollar av smeten och rulla dem i chokladen. Förvara kallt.

notbrack-jul

Krispigt nötbräck

1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl grovt hackade valnötter
1 dl grovt hackade hasselnötter
1 dl rårörsocker
150 g smör
1 dl honung
50 g choklad

1. Rosta solros- och pumpafrön i en stekpanna. Blanda dem med de grovhackade nötterna.
2. Koka socker, smör och honung i en tjockbottnad gryta tills blandningen uppnått 140 grader (cirka 20 minuter).
3. Häll blandningen över nöt- och fröblandningen på plåten och låt det stelna.
4. Smält chokladen i vattenbad och ringla över.

chilinotter-julgodis

Chilinötter

1 halv röd chili
1/2 tsk chilipulver
4 dl blandade nötter
4 msk honung
3 msk vatten
Flingsalt, cirka 1 tsk

1. Rosta nötterna några minuter i en het panna.
2. Lägg i chili och chilipulver. Rör om.
3. Blanda i honung och vatten och värm tills vätskan torkat in.
4. Strö över flingsalt och rör om.
5. Fördela i små knäckformar och låt svalna.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen