Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 december 2017

Gör knäckskålar med lingongrädde

Söt, syrlig och krispig. Den här desserten har allt!

 Lyxig dessert med smak av skog.
Lyxig dessert med smak av skog. FOTO: Thomas Hjerten LRF Media

Du gör skålarna av knäckflarn som du lägger över glas eller mandelmusselformar. Lite pilligt men inte särskilt svårt. Och det är definitivt värt besväret.

Läs också: Julbak – här är Lands bästa recept

Knäckskålar med lingongrädde

Skriv ut

Ingredienser

  • 25 stycken
  • Knäckflarn
  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • ¼ dl ljus sirap
  • ¼ dl vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Lingongrädde
  • 225 g frysta lingon, tinade
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Knäckflarn: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
  3. Klicka ut smeten, 1 msk, på plåten. Lägg inte för tätt då kakorna flyter ut under gräddningen. Grädda dem mitt i ugnen i cirka 5 minuter.
  4. Lägg kakorna över små glas eller runda mandelmusselformar så fort du kan. Flytta dem från plåten med till exempel en stekspade. Låt dem kallna och stelna så de får formen av en liten skål.
  5. Lingongrädde: Lägg lingon och strösocker i en skål. Rör om då och då så att sockret löser upp sig.
  6. Vispa grädden ganska fast. Vänd ner de rårörda lingonen försiktigt i grädden.
  7. Spritsa eller klicka lingongrädde i knäckflarnskålarna strax innan servering.

Recept: Eva Nordlinder

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen