Recept 14 juli 2017
Gör nyttiga lingonremmar: Syrliga, sega & supergoda
De här bärremmarna är en nyttigare och mycket godare variant på butikernas sega remmar. Så här enkelt gör du dem själv.
Eva Gunnare i Jokkmokk är matkreatör med inriktning på vilda bär och växter. Detta är hennes goda och nyttiga godisrecept.
Syrligt sega lingonremmar
Skriv ut
Ingredienser
- 500 g lingon
- 0,5 dl vatten
- 1,5 dl socker (banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker fungerar också bra)
Gör så här
- Häll lingonen i en kastrull med cirka 0,5 dl vatten i botten. Hetta upp tills det börjar småkoka. Låt det sjuda i cirka 1 minut. Tillsätt socker.
- Mixa med stavmixer till en rinnande puré, lösare än äppelmos i konsistensen.
- Söta efter behag. Eva använder ekologiskt socker, men man kan söta med mogen banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker.
- Rör så att sockret eller dylikt har blandats och smält.
- Häll ut på bakplåt så att purén är 1-2 mm tjock och inte "genomskinlig". Helst med silikon- eller teflonpapper i stället för bakplåtspapper.
- Låt torka i ugn med luckan på glänt. 35-45 grader och 6-12 timmar beroende på sötningsmedel och tjocklek. "Lädret" är klart när det inte klibbar och när det släpper från bakplåtspappret när man drar loss det.
- När massan har torkat blir det en läderaktig segt ark som klipps med sax till remmar i lagom storlek. För bästa seghet förvara i lufttät burk. Håller upp till ett år.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.