Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 juli 2017

Gör nyttiga lingonremmar: Syrliga, sega & supergoda

De här bärremmarna är en nyttigare och mycket godare variant på butikernas sega remmar. Så här enkelt gör du dem själv.

 Syrligt sega lingonremmar – mycket bättre, godare och nyttigare än köpta sura godisremmar!
Syrligt sega lingonremmar – mycket bättre, godare och nyttigare än köpta sura godisremmar!

Eva Gunnare i Jokkmokk är matkreatör med inriktning på vilda bär och växter. Detta är hennes goda och nyttiga godisrecept.

Syrligt sega lingonremmar

Skriv ut

Ingredienser

  • 500 g lingon
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 dl socker (banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker fungerar också bra)

Gör så här

  1. Häll lingonen i en kastrull med cirka 0,5 dl vatten i botten. Hetta upp tills det börjar småkoka. Låt det sjuda i cirka 1 minut. Tillsätt socker.
  2. Mixa med stavmixer till en rinnande puré, lösare än äppelmos i konsistensen.
  3. Söta efter behag. Eva använder ekologiskt socker, men man kan söta med mogen banan, torkade aprikoser, honung eller råsocker.
  4. Rör så att sockret eller dylikt har blandats och smält.
  5. Häll ut på bakplåt så att purén är 1-2 mm tjock och inte "genomskinlig". Helst med silikon- eller teflonpapper i stället för bakplåtspapper.
  6. Låt torka i ugn med luckan på glänt. 35-45 grader och 6-12 timmar beroende på sötningsmedel och tjocklek. "Lädret" är klart när det inte klibbar och när det släpper från bakplåtspappret när man drar loss det.
  7. När massan har torkat blir det en läderaktig segt ark som klipps med sax till remmar i lagom storlek. För bästa seghet förvara i lufttät burk. Håller upp till ett år.

Eva Gunnare

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen